Sverige är sannerligen landet lagom - där får och bör inga andra åsikter/tankar/funderingar uttryckas offentligt om det inte är i samstämmighet med de övriga i rummet.
"För att komma till rätta med problemet måste vi erkänna att det existerar. De som förnekar åsiktskorridoren är i själva verket dess väktare och murarmästare."Jag som är offentliganställd med liberala och borgerliga värderingar känner igen det här fenomenet allt för väl. På min arbetsplats är socialdemokrater, vänsterpartister och en och annan miljöpartist de som dominerar. I alla fall är det de som på ett självklart och stöddigt sätt hörs och syns allra mest när vi diskuterar och resonerar kring till exempelvis välfärdsfrågor. När jag inte delar deras åsikter när det till exempelvis handlar om att fritt få välja skola till mina barn eller sjukvård blir jag genast ifrågasatt varför jag ens arbetar inom offentlig sektor och även min människosyn ifrågasätts på grumliga grunder.
"Jag talar inte om några extremister eller galningar, utan om vanliga allmänborgerliga personer som frysts ut och motarbetats för att de varit öppna med sina åsikter."Och även mitt fackliga engagemang ifrågasätts eftersom jag är liberal. Så illa är det faktiskt! Som om jag nästan vore värsta odjuret bara för att jag inte röstar socialistiskt.Och min arbetsplats är inte direkt liten heller...
Så hur kommer vi väck från dessa odemokratiska förhållningssätt? Hur kan vi istället börja uppskatta politisk mångfald även inom den offentliga sektorn? Eller är det så illa att man fortfarande måste ha rätt partifärg och partibok för att slippa bli utfrusen på en arbetsplats eller för att kunna göra karriär?
Jag säger självklart nej tack till den här åsiktskorridoren. Sverige slår sig för bröstet och talar varmt om demokrati och åsiktsfrihet men hur är det egentligen i praktiken. Står vi inte närmare Nord Korea på den punkten? Enfald framför mångfald?
Andra ledare/krönikor om yttrandefrihet och demokrati.
Läs även andra bloggares åsikter om Poltik, Yttrandefrihet, Demokrati, Mångfald
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar