onsdag, maj 23, 2007

Första budgivningen

I måndags var vi och tittade på ett hus som vi gillade skarpt. Till och med så mycket att vi gick på andra visningen dagen efter för att få en titt till. Vi satt och diskuterade hela kvällen igår och till slut bestämde vi oss för att börja "buda" idag.

Mäklaren ringde oss vid 9-tiden imorse och vi lade då utgångspriset (2 390 000:-) och sedan gick det fort upp till 2 600 000:-. Vi stannade vid 2 575 000:- med tanke på att huset hade en tomträtt på 9800:-/år vilket är mer än 800kr/mån!!! Vi tycker det är helt sanslöst med tomträtt och hur dyrt det egentligen är. Det är rätt skrämmande att hus med friköpta tomter kostar ungefär lika mycket som de med tomträtt. Prisskillnaden mellan dem är minimal så det lönar sig inte ens att friköpa tomten!

Visst sjutton är det konstigt att folk betalar så mycket för ett hus med en hög tomträttskostnad. Ibland undrar jag om de verkligen har tagit med månadskostnaden för tomträtten i kostnaden för räntor, amortering och driftskostnader. Läste en intressant artikel om just det här - att folk inte riktigt tar tomträttskostnaden på allvar utan det är först när första kvartalsräkningen dimper ner i brevlådan som de inser hur dyrt det egentligen är.

Så nu är vi tillbaka på ruta ett - leta hus och gå på visningar och vara med och buda.

Inga kommentarer: