fredag, augusti 31, 2007

Hur länge står Sverige emot?

Nu är det Sveriges tur att drabbas av fundamentalisternas vrede. De bränner svenska flaggan och ropar slagord och kräver det ena än det andra.

Sverige har ju varit förskonade från sådana här protester tidigare - beror kanske på att landet alltid har hållit en låg profil i många frågor och inte velat så att säga "provocera". Sverige har inte heller stått upp för grannländer, t ex Danmark, när de berömda bilderna i Jyllands-Posten publicerades. Istället riktade man indirekt kritik mot tidningen och menade nästan att de fick skylla sig själva.

Vi får väl se vilket stöd Sverige får av sina nordiska grannländer i den här frågan och inte minst av EU.

De här länderna som idag protesterar med flaggbränning och slagord och är ju också dem som står långt ifrån demokrati. Det finns ingen yttrandefrihet eller individuell frihet då det ofta är "klantänk". Dålig utbildning i kombination med starka religiösa krafter som vet att dra nytta av det här är en farlig situation.

Sverige måste gång på gång föra fram sitt budskap om hur det fungerar i vårt samhälle - att yttrandefriheten är en grundlag. Det verkar också som om vi måste utbilda och informera de protesterande muslimerna i Sverige likaså.

Islam ska inte behandlas annorlunda än någon annan religion i Sverige. Den måste, liksom andra religioner i landet, tålas att granskas, kritiseras och drivas med. Delar man inte den uppfattningen utan vill att Islam ska undantas från det här bör man kanske överväga att flytta till ett land där yttrandefriheten i svensk bemärkelse inte existerar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sveriges tur nångång! vi kan inte vara sk "neutrala" hela jävla tiden..

Vilket liv! sa...

Nej, det kan vi absolut inte vara- vi måste välja sida -yttrandefrihet eller inte!

Självcensuren är otroligt stark i det här landet och man är så himla rädd för att stöta sig med någon eller för att inte vara politiskt korrekt.

Anonym sa...

Jag är inte rasist men det känns som att vi svenskar måste sätta stopp någongång. De är ju inte riktigt kloka!

Det kokar under locket, tro mig. Alla jag känner börjar anse att vi snart har fått nog. Vi är väletablerade människor i Stockholm utan sociala och ekonomiska problem.

Vi börjar tröttna och jag vet att vi inte är ensamma.

Vilket liv! sa...

Frågan handlar inte om rasism (viktigt att betona) - även om det finns folk som kanske vill få det till det.

Yttrandefriheten är bland det viktigaste som finns. t ex alla dessa bloggar som finns. Hur många skulle finnas kvar om det vore censur?

noctivagus sa...

Vi måste sätta ned en fot här. Jag naser att regeringen skall kalla till sig den pakistanska diplmaten för samtal. Fortsätter detta anser jag att man skall frysa all kontakt med barbarerna.

Anonym sa...

Bara att nonchalera dumskallarna, ännu mer förvånande är dock den resolution som röstades igenom av majoriteten diktaturer i FN som gör det straffbart att smutskasta Islam endast, att ingen istället bryr sig om ålen och torsken som dör ut. /Nero

Vilket liv! sa...

Religionen är faktiskt ett större "problem" än mycket annat här i världen.

Den står över allt och alla och kräver absolut underkastelse. Att då ge den status som "ouppnåelig" och "okränkbar" är livsfarligt.

ALLA religioner ska kunna ifrågasättas utan att tillbedjarna av just den tron dödshotar, bränner flaggor eller startar våldsamheter av olika grad. Annars är religionen inte värd sitt namn.

Anonym sa...

Du menar att vi ska ha yttrandefrihet och rita barnteckningar av profeter, men att de inte ska få ha yttrandefrihet och få bränna flaggor och tyggubbar? Varför tycker du att de inte ska få elda flaggor? Jag väljer i alla fall yttrandefrihet och rätten att bränna flaggor, folk måste få ha rätt att säga vad de tycker även om det inte är PK.

PS. Till anonym "Jag är inte rasist men...", liiite klichévarning på den DS.

Vilket liv! sa...

Självklart ska man få bränna flaggor och yttra sig på annat sätt. Det är när man tar till våld och även dödshotar, för dem, misshagliga personer som det går över gränsen.

Ett stycke tyg är ju inte så mycket...