torsdag, augusti 09, 2007

Mänskliga rättigheter är viktiga rättigheter!

Det har skrivits en del i svensk massmedia de senaste dagarna om OS i Beijing nästa år och om hur det påverkar de mänskliga rättigheterna. Går det framåt eller rent av bakåt när det gäller dessa?

Tyvärr verkar det inte gå åt rätt håll för Kina, Amnesty International beskriver i en rapport hur de mänskliga rättigheterna än mer åsidosätts då den kinesiska regeringen inte skyr några medel för att genomföra "storstädning" inför OS. Människor fängslas godtyckligt och torteras. Tidningar stängs ner och journalister avskedas.

Som vanligt handlar OS mycket om politik och prestige så det här med att det faktiskt handlar om ett (megastort) idrottsevenemang verkar inte vara i fokus. Det kanske rent utav är så att OS används som en bra ursäkt för att göra sig av med dissidenter, människorättsaktivister och andra "störiga element"?

Det är tyvärr inte bara Kina som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Men det är de som ska ha OS 2008 och det är därför viktigt att pressen på landet när det gäller förbättringar av mänskliga rättigheter inte minskar utan tvärtom ökar!

Kina kommer att vara i massmedial fokus under lång tid och då måste tillfället tas i akt att ständigt påminna och kräva att landet slutar kränka sina medborgare.

Stödjer du mänskliga rättighter? Ge då ditt stöd till Amnesty! Ett enkelt, smidigt och lätt sätt är att bli SMS-aktivist.

Inga kommentarer: