lördag, september 22, 2007

Makten visar sitt rätta ansikte

Jag kanske är ovanligt naiv men jag lever i den tanken att man i politiken bör framföra sina tankar, idéer och åsikter utan att för den sakens skull förringa någon annan. Men så finns de människor som anser sig vara förmer än någon annan. Det är de människor som inte lyssnar, tar hänsyn eller bryr sig om att det finns andra idéer än just deras egna. De driver sin egen agenda utan hänsyn till andra. De finns tyvärr överallt i samhället; i politiken, i arbetslivet, i det fackliga arbetet m.m.

Göran Persson blev ju anklagad av Maud Olofsson för att använda sig av härskartekniker. Givetvis förnekade Persson detta och menade att det var helt befängt att komma med såna anklagelser.

Men nu har det visat sig att han mer än väl bemästrar Härskarteknikerna till fullo - så bra att han till och med kan föreläsa om dem!
"Han gav exempel på sätt man kan platta till sin motståndare. Hånle, skuldbelägg, osynliggör."

Och på frågan om han har studerat dem eller någonsin har använt sig av dem svarar han:
"Både och, jag är sociolog och har läst om det här sakerna från ett vetenskapligt perspektiv."

Skrämmande att en sådan mansgris till (ex)politiker kan med att föreläsa om hur bl a han själv har använt sig av förtryckarstil.

Jag hoppas att det blir en diskussion kring vilket politiskt klimat vi vill ha. Ska vi tillåta att alla får komma till tals - även de som inte har en lika stark förankring i det politiska maskineriet som "de etablerade" - då måste vi också ha en betydligt mera ödmjuk ton i debatterna.

Frågan i sig är mer riktad till män än till kvinnor. Varför? Enkelt - den absoluta majoriteten som drabbas av detta och kränks är kvinnor.

Den politiska arenan ska vara öppen för alla och envar och ingen har någonsin någon rätt att kränka eller förringa någon annan för sina egna politiska syften. Att håna och förringa sin politiska motståndare tyder på att man fiskar i grumligt vatten, inte har rent mjöl i påsen eller helt enkelt är en riktig skitstövel!

Alltså - Efterlysning - Fair Play inom politiken!


De fem Härskarteknikerna formulerades 1976 av Berit Ås, norsk socialpsykolog med förflutet inom rikspolitiken.

1. Osynliggörande Ignorera motståndaren, vänd honom/henne ryggen när han/hon talar till exempel.
2. Förlöjligande Dra uppmärksamheten från sakfrågan till motståndarens person. Kan vara anspelningar på egentligen ovidkommande detaljer som utseende, ålder eller kön. "...men lilla gumman..."
3. Undanhållande av information Utestäng personer från viktig information så de känner sig underlägsna.
4. Dubbelbestraffning Att försätta någon i en situation där alla handlingsalternativ kritiseras. Exempel: En kvinna som väljer barnpassning före ett politiskt möte är oseriös, gör hon tvärtom är hon en dålig mor.
5. Påförande av skuld och skam Att få någon att skämmas eller känna att han/hon har sig själv att skylla för saker han/hon kritiserar. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.




Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: