måndag, september 24, 2007

Nya tag mot mc-gängen

Rikspolischefen vill ha hårdare tag mot bl a mc-gängen och det kan jag mycket väl förstå. Han har bl a som förslag att kriminalisera medlemskap i dessa gäng och att göra det lättare att beslagta kriminellas tillgångar. Efter lite tänk kan jag nog säga nej till det ena och ja till det andra.

Att kriminalisera medlemskap i en organisation, må så vara att det är i ett t ex mc-gäng, tillhör inte en demokrati. Då börjar man tassa in på områden som gungar rejält. Det kan finnas en risk att det sakta men säkert utökas till att kanske gälla fler organisationer. Och så vill vi säkert inte ha det?!

Däremot kan jag mycket väl tänka mig att polisen mycket lättare än idag ska kunna beslagta kriminellas tillgångar för att t ex lättare kunna förhindra nya brott. Idag kan en t ex drogpåverkad person köra bil och när denne stoppas av polisen kan de inte omedelbart beslagta bilen. Vilket kan leda till att personen i fråga är ute och kör igen rätt så omgående.

När det gäller "kriget" mot mc-gängen har Danmark haft stor framgång med sina metoder och dessa är något som Sverige definitivt bör ta efter. Där har man jagat gängmedlemmarna med blåslampa och haft stenkoll på deras förehavanden. Det har gett tydliga resultat och det är kanske därför som mc-gängen nu istället ökar i Sverige. För dem är det betydligt grönare över sundet.


Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gör det olagligt att vara medlem i Afa (rent kriminell organisation), SSU (de lär upp kriminella) och vi kan börja snacka om det.

Men jag håller nog med dig om att det är ett jäkla steg att ta. För det första, vem bestämmer vilka organisationer som är kriminella? Vi har mängder av grupperingar som är politiskt inkorrekta som politikerna har sagt åt Säpo att hålla under lupp, men vill vi verkligen att de blir klassade som kriminella? Väldigt lätt att klassa alla grupperingar som har en annan politisk ideologi som kriminella då, något som händer i många andra länder. Vår media är redan fullständigt politiskt styrd när det gäller vissa ämnen, jag skulle inte vilja se hela samhället gå samma väg.

Att beslagta utrustning som bevisligen blivit finansierad av kriminella aktiviteter, det låter bra. Punktmarkera gängen (alla, inte bara de vuxna männen som går runt och kallar sig för Bandidos etc) och ge snuten budget nog att ta gängens hot på allvar.

Om ett MC gäng hotar en affär så ska snuten sätta dig MC gänget HÅRT. Om MC gänget ger sig på affärsägaren efter det...Vic Mackey ftw!

Vilket liv! sa...

Det är alltid en balansgång mellan vad man kanske skulle vilja göra och vad man SKA och kan göra i praktiken.

Men att beslagta kriminellas egendomar är absolut något man ska kunna göra - mer än idag i alla fall!