fredag, september 21, 2007

Vårdnadsbidrag - bakåtsträvande kvinnosyn

Nästa år är det dags för Sverige att införa det bland jämlikhetsivrare så impopulära vårdnadsbidraget. Bara själva idén med ett sådant bidrag är så dumt och vore det inte för att ett utav Allianspartierna har det på sitt partimanifest så skulle det aldrig ens komma fram ur garederoben.

Norge har haft sitt vårdnadsbidrag ett tag och där pratar man om att ta bort det - så fort man har nått full täckning på förskoleplatser! Grannen från Väster är riktigt klok och någon vi sannerligen borde lyssna på.

Sist jag kollade så hade Sverige i stort sett full täckning när det gäller förskoleplatser. Må så vara att man kanske inte får förstahandsvalet omedelbart utan får nöja sig med en annan plats ett tag, en reservplats kan man kanske kalla det för. Men plats får man allt som oftast inom några månader.

Tar man hänsyn till antal förskoleplatser och hur den allmänna förskolan byggs ut så undrar jag om inte pengarna för vårdnadsbidraget är att kasta i sjön. De miljarder det här politiska jippot kommer att kosta kan man väl lägga på något annat. Något riktigt vettigt - t ex som att minska barngrupperna på förskolan!

Norge har ju också lärt sig den läxan att vårdnadsbidraget kanske kan motverka integrationen. En majoritet av de som har ersättningen i Norge är just invandrarfamiljer.

Sen har vi ju det helt uppenbara - jämställdhetsfrågan. Vårdnadsbidraget riskerar att bli en kvinnofälla och kvinnofråga.

När Kd så vackert säger att de vill låta familjerna bestämma själva och att föräldrarna känner sina barn bäst så menar de egentligen att det är KVINNAN som bör vara hemma. Det är väl då ändå ingen som verkligen köper att det skulle vara mannen i huset som skulle vara hemma med vårdnadsbidraget - 3000 kr i månaden? Ok, då, undantag finns alltid men de är i så fall mycket få eftersom männen ofta tjänar så mycket mer.

Hade Kd på fullaste allvar menat att de månade om familjen och barnen så hade de inte tvekat en sekund om att lagstifta föräldraförsäkringen så att den garanterar att båda föräldrarna tar hand om sina barn lika mycket. T ex använt sig av den isländska föräldraförsäkringsmodellen - 1/3 till den ena, 1/3 till den andra och slutligen 1/3 som man fördelar fritt mellan sig.

Men så långt har man inte kommit i partiet eller regeringen för den delen heller. Fler kvinnor vid spisen, se till att de får sämre löneutveckling och pension. Och när de väl klagar så kan man iskallt vända sig om och säga "ni har själva valt det, ni valde vårdnadsbidraget, kom inte här och klaga"!

Schyssta puckar, gubbar!



Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Dags att döpa om vårdnadsbidraget till pittavgift som alla skattebetalare förväntas betala för att dessa heterokarlar ska kunna hålla sig med gratis spisrosiga bullbakande uppassande piffiga fruar på andra bekostnad så att avkomman inte stör den egna viktiga manliga karriären.

Anonym sa...

Jo bakåtsträvande är verkligen ordet

Anonym sa...

Ja, jag håller med. Vi kan inte låta folk bestämma själva, då gör dom fel. Staten måste bestämma, så folk gör rätt.

Anonym sa...

Om man ger föräldrarna denna möjlighet tycker jag också man kan styra med vissa krav, framför allt då delad vårdnad. Det skulle också ge klara direktiv vad politikerna vill med jämställdhetspolitiken. Har själv varit hemma (kvinna)och insett att det är mycket viktigt att mamma och pappa finns där för barnen. Min man har hoppat karriären och därmed fått mer tid över för familjen. Kanske inte alla män tror att den möjligheten finns? Han har däremot arbetat heltid och han har kort restid. (Äter lunch hemma varje dag.)

Anonym sa...

Ge mig en enda anledning till varför folks privatliv (dvs hur man väljer att organisera sin familjesituation blandannat) skall underkastas politiska beslut??? Varför i H-te ska inte människor själva kunna bestämma hur man vill uppfostra sina egna barn?? Vad är det för samhälle vi skapat egentligen, där det är fullt legitimt att förespråka denna ständiga staten-och-politiker-vet-bäst-mentaliteten? Och slutligen, vari ligger det legitima och demokratiska i att minska människors frihet och beslutsrätt över sina egna liv, och att anonyma politiker, byråkrater och apparatjniks istället skall bestämma åt folk???
Vadå kvinnofälla??? Vill folk ha en kvinnofälla man gemensamt kommit överens om hemma skall man kunna ha det, likaväl som man skall kunna ha en ultrajämnställd 50-50 fördelning, eller hur man nu väljer att inrätta sitt liv. Nyckelordet är frihet att leva och inrätta sin och familjens liv efter egna värderingar och INTE efter någon annans (läs politiker)!!!

Vilket liv! sa...

Anonym 2:
Vad intressant att höra att ni har en bra fördelning er föräldrar emellan. Starkt av er båda att välja tid med familjen och barnen framför karriären (i alla fall för en tid framöver!)

När vi pratar om skattepengar och olika socialförsäkringssystem - t ex sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring så är det ju självklart att staten har rätt att ställa krav på hur dessa försäkringar ska användas för att komma till bästa användning!

Varför göra undantag för föräldraförsäkring som kanske istället borde heta Barnförsäkring eftersom man ska utgå från att det ska handla om det bästa för barnen och inte för föräldrarna!

Barn mår bäst av att ha två närvarande föräldrar (undantag finns om ena bor i annat land, avliden etc).

Hur man uppfostar sina barn är ju din uppgift som förälder - det har ingen sagt något om!

Vårdnadsbidraget är i stort sett enbat riktat mot kvinnorna - inte FAMILJEN - och det är politisk medeltidssyn att kvinnan är den som är bäst lämpad att ta hand om barnen.

Att tycka att det är ok att ha en kvinnofälla - bara för att man kommit överens om det - är en skrämmande människosyn! Vilken förebild är man då för sina barn om man står för dessa värderingar??

Anonym sa...

hehe, vi är ju olika kompis! Jag ska skaffa tre kids, och sen ska jag och tjejen jobba 75% var, och vara föräldar på resten. det ska bli så najs! jag älskar att ngn vågar säga att familjer är viktiga!