måndag, september 17, 2007

Yes, det är precis därför det är så viktigt!

Genuspedagogik och könsroller är något som vi alla har åsikter om. Det kan ibland verka som om folk riktigt tänder till när jag påstår att vi inte alls är så jämlika som vi vill tro att vi är. Det är klart att det är viktigt med fokus på jämställdhet inom förskolan - att man tar av sig sina rosafärgade glasögon och faktiskt ser hur det ser ut. Okej, jag vet att det inte alltid är en vacker syn men det innebär inte att man bara kan stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det regnar.

Jämställdhetsdagis är hur viktigt som helst! Det är obegripligt att stat och kommun inte har det här på sin dagordning - när de ändå ska jobba med jämställdhetsfrågor. Det är ju alltid lättast att börja från grunden istället för att börja fostra vuxna människor i den viktiga jämställdhetsfrågan.

Det är alldeles för många pappersvändare som egentligen inte tror på genuspedagogik som sitter och är ansvariga för utformningen av dagens förskola. Det är dags att ta in folk som brinner för frågan för att den ska få den tyngd och kunskap som den (och vi alla andra och främst barnen) så väl förtjänar och behöver.

Kloka ord från några ungdomar som själva har gått på Jämställdhetsdagis:

"En del verkar ju tro att vi som gick på jämställdhetsdagis blev hjärntvättade, men kolla på de sjuka ideal som pumpas ut dagligen genom medierna. Snacka om hjärntvätt".

"Jag tror att jag har blivit lite mer självständig. På högstadiet kändes det som att vi tjejer som hade gått på jämställdhetsdagis kunde ta för oss mer och vågade säga emot killarna om någon exempelvis blev mobbad. Många av de andra tjejerna satt mest tysta om någon kille gjorde något dumt".

"Samtidigt tar det förstås tid. En del äldre är så fundamentalistiska och vill hålla fast vid de gamla könsrollerna. De kanske helt enkelt måste dö innan det kan bli någon riktig förändring".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Patetiskt med genusvetenskap. Vill jag ha en sekt så kan jag gå med i Livets Ord eller Jehovas. det är inte mer synd om befolkningen som har fitta idag. Inte ett dugg.

Vilket liv! sa...

Fy, för mansgrisar utan något som helst innehåll mellan öronen.