tisdag, oktober 30, 2007

Klappat och klart med NYA FASTIGHETSSKATTEN

NYA fastighetsskatten rimmar riktigt bra med NYA moderaterna - dvs mycket snack om AVSKAFFANDET av fastighetsskatten men lite verkstad i form av en NY fastighetsskatt! Jag hade stora förhoppningar om att det skulle till en rejäl översyn av beskattningen av fastigheter, t ex att det inte är rimligt att behöva betala högre fastighetsskatt (genom ett högre taxeringsvärde) om man byter till bättre och mer energisnåla fönster, fixar till ett snyggare kök etc.

Man hade kunnat gör en hel del när det gäller skatten men jag tycker nog att man har valt en utav de sämre vägarna. Ta t ex det här med att betala ränta på redan beviljad uppskov!!!! Hur f-n kan man rättfärdiga det?

Om nu någon har sålt ett hus/lägenhet för ett par tre år sedan för att istället köpa en större/dyrare bostad så har de ju gjort sina ekonomiska kalkyler utifrån de förutsättningar som gällde då! Hur sjutton skulle de ha vetat att år 2008 kommer de att få betala ränta på uppskovet?!

De allra flesta i det här landet köper sin bostad för att bo i den, det är nog väldigt få Svenssons som spekulerar på bostadsmarknaden, och det allra minsta man kan begära av politiker och lagstiftare är att man inte beslutar om skatter som gäller retroaktivt. Man måste ju kunna planera för de förutsättningar som gäller HÄR och NU inte vad man kanske tror kommer om några år beroende på politisk färg på sittande regering.

Mina värsta farhågor är att man genom detta idiotiska beslut har politiserat frågan om fastighetsskatten - om det blir maktskifte 2010 så kommer säkert de rödgröna att vilja göra ett nytt system.

Boendet är en viktig fråga för alla och jag tycker absolut att den borde ha behandlats på samma sätt som skattefrågan på 80-talet - med en hyfsat bred politisk samsyn istället för att göra den till en prestigefråga. Hållbarheten och trovärdigheten blir så mycket längre och bättre då.


Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det går inte att komma överens med sossar och kommunister om en skatt..

Det är ju själva livsnerven i deras s.k "fördelningspolitik", en ordvrängning som bera handlar om makt till partiet.

OM man skall ta ut en skatt/avgift på boende måste den vara kopplad till den service/kostnader som kommunen har i området. Något sossar och kommunister inte är intresserade av.

Jag tycker att alliansen har tagit ett enormt steg i rätt riktning, även i den här frågan.

Vilket liv! sa...

Skatt, avgift eller fördelningspolitik är nästan samma sak - skillnaden ligger nog mer i vem som säger det.

Jag såg också fram emot en översyn av fastighetsskatten - hade dock hoppats på ett mera genomtänkt förslag, inte på ett hafsverk som det nu har blivit.

Eftersom det blev som det blev är definitivt inte sista ordet sagt i den här frågan. Det innebär att även under nästa mandatperiod (oavsett regering) kommer den här skatten att vara ett hett debattämne.