tisdag, oktober 02, 2007

Kronan sitter på sned

För ett tag sedan var det himla stoj kring att organisationen Forum för levande historia hade fått i uppdrag att även berätta om kommunismens illgärningar. Det är väl ändå nästan bara i Sverige såna här protester hörs. Kommunismen är inte ett dugg bättre än nazismen så nog sjutton behövs deras smutsiga byk också tvättas i det öppna.

Nu har det gjorts ytterligare en film om DDR i Tyskland, "Die Frau von Checkpoint Charlie” som handlar om en kvinna som försökte fly från det forna Östtyskland med sina två små döttrar. Hon blir tillfångatagen och döms till fängelse. Döttrarna sätts på barnhem och adopteras sedan bort mot moderns vilja. Modern får efter ett tag sedan komma till Västtyskland och först efter en lång kamp får hon tillbaka sina barn.

Det här är ju bara en mänsklig tragedi av en rad i de gamla öststaterna. Och så finns de i Sverige som fortfarande kallar sig för kommunister! Drömmer de om att bli blivande diktatorer, översittare och förtryckare, eller vaddå?

Även i Japan försöker man "mörka" sitt förflutna genom att inte berätta om hur den japanska administrationen uppmanade civilbefolkningen att begå självmord när landet intogs av amerikanska trupper i slutet av andra världskriget: "Myndigheternas planer på att förändra och tona ned de avsnitt i skolböckerna som handlar om självmorden som en del av krigsföringsstrategin har lett till upprörda känslor hos öbefolkningen."

Och Japan var ju heller inte en demokrati utan en diktatur precis som forna DDR. Den gemensamma nämnaren är ju att båda länderna förtryckte sina medborgare å det grövsta och utsatte dem för prövningar som inte är försvarsbara på något sätt.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Filmen "Der Tunnel" är också fantastisk. Finns att köpa på tyska amazon t.ex. Den handlar om en östtysk kille som lyckas fly, men hans syster är kvar och då gräver han och några kompisar en tunnel under muren. Det är en sann historia f.ö.
Ett boktips är Claudia Ruschs "Honeckers kanderade äpple". Hon berättar om sin barndom/tonår i DDR med sina föräldrar som var regimkritiker. Stasi bevakade dom ständigt. Låter tungt, men hon skriver fantastiskt roligt.

Vilket liv! sa...

Tack för tipset! Ska kika närmare på det.

Anonym sa...

Varje gång (redan från 30 talet)de borgerliga i Europa vill göra livet svårt för vanligt folk så ter de sig till antikommunism !
Kommunisterna var ju arbetarna som ju inte ägde denna mängd av kapital som borgerliga bankirer äger, men de byggde humana samhällen.
Arbetarna fick civiliserade villkor ,boende,skola,vård,arbete,kultur allt detta som borgerligheten nu vill ta ifrån folk...
Genom ständigt förtal av de olika folkgrupperna samt arbetsgrupperna gör de nedskärningar av det som de tvangs ge då arbetarstaterna var starka och hotade borgerlighetens existens. De som aldrig arbetat kallar arbetarna för lata, de som alltid går omkring med baksmälla kallar arbetarna för alkoholister de som ständigt lever på andras arbete kallar arbetarna för parasiter m.m.
Då fascismen härjade i södra Europa samt då England/Frankrike/Portugal/Belgien m.m. var involverade i kolonial krig där miljoner barns liv offrades i att berikade borgerliga gubbarna i väst så va DDR den ideala samhället för alla vänner av civilisation !
Fatig men harmonisk.
I kontrast med övriga Europa som då va rik men mordiskt !

Anonym sa...

Håller med! Der Tunnel är en fantastisk film! Äkta tysk kvalité!

Vilket liv! sa...

Filosof:
Endast en enfald kan hylla DDR och de andra öststaternas samhällssystem. De erbjöd medborgarna tak över huvudet, arbete och utbildning - så länge du inte opponerade dig mot kommunistpartiet.
Inga fria fackföreningar, inga fria val etc. Tidningar, konst - allt var underställt censur och förtryck. Fängelse för dem som tyckte annorlunda - även om du var arbetare!
Konstant varubrist - givetvis inte för kommunistpartiet hörde till den gråa vardagen.

Har själv bott i ett kommunistland, Jugoslavien, och som tur var kunde vi åka till Italien och handla alla förnödeneter som inte fanns på hemmaplan.

Nej tack till kommunismen och nazismen. Två ideologier som bygger på förtryck av oliktänkande och våld för att behålla makten!