Skit, säger jag bara. Att folk inte kan fatta att föräldraledighet inte bara är för föräldrarna utan faktiskt är till för barnets bästa!!! Hur kan man då säga att det är ok att föräldrarna INTE DELAR på föräldraledigheten (som egentligen borde byta namn till Barnledigheten eftersom det är barnet man vårdar och inte pappans karriär).
Det är väl en självklarhet att det är dags att införa kvoterad föräldraledighet eftersom papporna fortfarande inte tar ut mer än YNKA 20%! Och idag är det ju faktiskt år 2 0 0 7. Eftersom vi inte har kommit längre än vad vi har gjort är det dags för betydligt mer drastiska metoder för att ge barnen rätt till BÅDA föräldrarnas tid.
Om man vill gå en mjukare väg så kan man alltid se på hur de kloka islänningarna har gjort. De har nämligen en tredelad föräldraförsäkring - en tredjedel till vardera föräldern och sista tredjedelen kan familjen fördela hur de själva vill.
Något måste hända även i Sverige - vill inte papporna kliva fram och ta för sig, för sig och sina barns allra bästa, så måste lagstiftningen göra det för dem. Med lagstiftad delning av föräldraledighet kan heller inte arbetsgivare stoppa eller hindra en pappa från att vara med sitt barn. Det är ju annars ett argument som framförs rätt så ofta - att arbetsgivarna indirekt "hotar " eller utövar känslomässig utpressning (för fan, Kalle, vi klarar det inte utan dig) för att få männen att inte ta ut föräldraledighet.
Kan inte Sveriges pappor stå upp för sina barn så gör vi det - genom att kvotera föräldraledigheten!
Andra bloggar om: Föräldraledighet, Föräldraskap, Barn, Kvinna, Jämställdhet, Pappa,
12 kommentarer:
Det handlar inte bara om att svenska pappor inte tar ansvar och "kliver fram". Det finns också en inte helt oviktig grupp mammor som vägrar att släppa ifrån sig "sin" tid av föräldraledigheten.
fredric:
Det argumentet är lika gammalt som föräldraledigheten självt. Då är det väl dags att det lagstiftas om delad föräldraledighet så att mammorna delar med sig.
Hur kan man som pappa bara ge efter för ett sånt argument? Låter det typ som "tjejen ville vara hemma så hon fick mina dagar också!"
Frågan har inte löst sig på 30 år och det lär inte göra det på en si så där 40-50 år heller. Det är därför det är dags att lagstifta om delad föräldraledig - för BARNENS SKULL. De har rätt till båda föräldarna och inte bara till mamman för att hon tycker det är bekvämt att vara hemma.
Det var ingen argumentation för eller emot kvotering av föräldraledigheten, enbart det som jag själv ser och hör i min omgivning.
Varför vissa fäder accepterar den argumentationen vet jag inte, men gissar att det handlar om samma mekanismer som styr andra saker - det finns alldeles för få förhållanden som är jämställda i praktiken.
Min inställning i frågan om kvotering är dock att jag motsäger mig detta om det handlar om en 50/50-fördelning. I teorin låter det som en bra lösning för barnens skull, men jag är inte så säker att vardagen i alla familjer då skulle bli till barnens fördel.
Jag vet vad du menar - även runtomkring mig hörs det argumentet så ofta så det är börjar bli riktigt löjligt.
Tror inte att det kanske är möjligt att dela föräldraledigheten rakt av idag, 50/50 utan tycker nog att den isländska modellen låter jättebra. Där är det 1/3 till vardera föräldrern och sista 3-delen kan föräldrarna själv fördela.
Enligt islänningarna (läst det någonstans) så funkar det här jättebra och den absoluta majoriteten är nöja med fördelningen.
Kan vi inte i Sverige för en gångs skull ta in idéer utifrån när det gäller socialpolitiska frågor och faktiskt se att andra länder också har bra bra svar på vissa frågor??!!
Själv delar vi i familjen ungefär 40/60 och det märks på ungarna att pappan har varit hemma mycket.Bara positivt alltså! ;)
Slappna av!
ALLT handlar inte om politik eller att "förändra".. särskilt inte "i världens mest jämställda land.."
Jag menar att det kanske finns viktigare saker att ta tag i då!? Har vi pengar att slänga på "lyxbidrag" som det faktiskt handlar om..
Man måste vara en pragmatisk realist också!
Dessutom är vare sig människor, barn, föräldrar eller deras jobb stöpta i exakt samma form..
Jag har inte tagit ut en enda föräldradag för mina två barn, men ändå spenderat mer tid med dem än dom flesta andra gör.
Sen gjorde jag ett tanke-expriment med några vänner förra helgen, det visade sig att dom flesta, män OCH kvinnor kände sig mer nära sina fäder, trots att alla var födda på 60-talet, där pappor inte var hemma en enda dag på skattebetalarnas bekostnad..
Förklara det!?
Men du, tagga ner lite. Att kalla föräldraledighet och föräldrapeng för "lyxbidrag" tyder ju bara på ren och skär dumhet. Att sedan skryta med att du inte har tagit ut en enda föräldraledighetsdag är inte ens en merit i verkliga livet. Kanske i din umgängeskrets men nog inte någon annanstans!
Modern forskning visar helt enkelt att barn mår bäst av närvarande pappor och mammor - sen att dina vänner upplever något annat säger ju mer om deras referensramar än om något annat.
Det är väl tur att vi alla är olika - då kan vi ställa olika krav på arbetsgivare och arbetsplatser - att det ska bli lättare att kombinera familjeliv och yrkesliv.
Vidhåller därför - kvotera föräldraledigheten NU!
Gör inte nera allt med svepande kommentarer och nedlåtande ton. Du är raljant! Och även om du tycker du kan avfärda en annan syn som "dum" kanske du skulle avända fler argument.
Svara istället på frågorna..
-Om man har "världens mest förmånliga föräldraförsäkring", utan konkurens, är en utvidgning och politisk tvång av hur den SKALL användas prioterat?
-Vad kostar det och vem skall betala?
-Det är absolut inte "skryt" bara fakta! Och "dom flesta" inkluderar mammorna..
-Det skulle kosta mig mer än 75% av min lön att ta ut pappaledigten och jag behöver den inte, en kostnad alla skattebetalare skall stå för! Skall jag då tvingas?
-ALLT har ett pris(please! inte "allt" jag vet!) och någon skall betala. Hur ""solid"" är din arbetsgivare/ditt företag?
-egenföretagare har absolut inte den här lyxen, efterssom kostnaden är oerhört konkret och i dom allra flesta fall dyr!
Var öppen för andra åsikter än dina och försök att se att andra inte lever precis som du! Dessutom måste du inse att det finns en kostnad för arbetsgivarna/företagarna som SKALL betalas..
Jag kan tycka att en tredjedel var är OK, men inte optimalt för alla! Men DET KOSTAR, ett pris du och jag får vara med och betala.
Jag är dessutom en av dom absolut sista som har dåligt samvete för mina barn, jag har mycket ledigt mellan jobb, OK?
Johan:
Vem som är raljant och nedlåtande kan man ju diskutera, vi tycker säkert olika i den frågan ;).
Om jag förstår dig rätt så verkar du vara emot, mer eller mindre, offentligt finansierad föräldraledighet?!
Sen ifrågasätter du om, när staten finansierar föräldraledigheten, ska ha med att göra hur den används?!
På båda frågorna är svaren glasklara JA!
Eftersom den är skattefinaniserad, vilket jag tycker är fantastiskt bra, då har också staten rätt att säga hur den bör kunna delas upp. (Den isländska modellen har gjort framgång som bara den). Det är idag mer eller mindre upp till föräldrarna själva att fördela den - till följd att papporna tar ut betydligt mindre än mammorna. Vilket faktiskt leder till ett ojämställt samhälle! (Att kvinnorna förlorar på långa föräldraledigheter och på att vara de som alltid tar VAB osv. är en annan diskussion).
Jag tycker också att om man ifrågasätter offentligt finansierad föräldraledighet så faller även socialförsäkringen och den offentliget finaniserade a-kassan under samma kategor.
Jag svarar JA även på om dessa ska vara finansierade via skattesedeln.
Det är ju bara grattis till dig att du har ett, vad det i alla fall verkar som, fritt arbete som du har stor möjlighet att styra själv. Majoriteten av föräldrar har inte det - utan det är ofta 8-17 jobb med flextid som frihet.
Har du läst artikeln i DN:s "alltombarn" http://www.alltombarn.se/aktuellt/jag-blir-forbannad-pa-pappor-som-inte-tar-ut-sin-foraldraledighet-1.2327
Den är ju klockren, eller hur? ;)
Jag är absolut INTE emot en statligt finansierad föräldraförsäkring, men DU undviker dom svåra frågorna.
OM vi har "VÄRLDENS I SÄRKLASS MEST GENERÖSA FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING" varför i helsike är det en prioriterad uppgift att utöka den ännu mer? Det är ju inte direkt överlevnad vi talar om!?
På Island får alla, oavsett inkomst, samma procentuella kompensation av staten. Vad skulle det kosta i sverige?
Vad skall vi dra ner på istället? En redan urholkad sjukvård? En skola i kris? Barnomsorg med resursbrist? Eller skall gamla och sjuka betala..
Alla beslut stat, kommun och landsting tar om att dela ut mera av skattebetalarnas(dina och mina) pengar kommer att få konsekvenser, eller hur!?
Att i bästa Gudrun-anda strö pengar omkring sig utan att behöva redogöra för var dom skall tas ifrån känns.. Omoget!
Och snälla, vi beskattas redan mest i världen och det är nog aldrig sunt att vara en ytterlighet.
Tja, jag är fullt medveten om att vi är ett hårt beskattat folk - men å andra sidan får vi väldigt mycket för pengarna som man i andra länder bara får om man kan betala för sig - annars får man avstå!
Visst vore det härligt med utökad föräldraförsäkring - men i dagsläget är det inte på tapeten - vare sig för mig eller för alliansen.
Däremot är jag FÖR kvotering av BEFINTLIG föräldraledighet.
Och visst kostar det att betala ut hägre ersättning - och det får det göra, tycker jag. För att uppmuntra fler män att dela föräldraledigheten och komma ifrån det "samma gamla story igen - vi har inte råd att låta mig vara hemma....osv" kan man visst låta föräldrarna få ut 80% av lönen upp till ett mycket högre basbelopp än idag.
Det här kostar i reda pengar idag men jag är övertygad om att det sparar i längden - barnen mår bättre och därmed minskar andra kostnader för t ex skola, sjukvård, barnpsyk etc. Jag ser det som att det är samma pengar vi pratar om men det handlar om olika departement och anslag.
Skolan är inte bara "doom and gloom" utan det händer bra saker också. Låt skolan får jobba ifred -långsiktighet är viktigt. Inga mer kortsiktiga politiska beslut!
Att det är stökigt i skolan beror också på att många föräldrar har abdikerat från föräldrarollen och istället förväntar sig att skolan ska fixa det mesta. Allt handlar inte bara om skattepengar hit eller dit utan mycket om engagemang.
Jag sitter inte inne med svaren på "allt" - hade jag gjort det så hade jag säkert varit en höjdare inom politiken ;).
Bra så.. håller med om en del men inte riktigt allt.
Utgifter är så att säga inte sveriges "problem"..
Men tänk nu tanken, kan det vara så att just engagemang och ansvar är våra sämsat grenar tack vare ett samhälle som tar nästan allt i skatt och sedan "fördelar" d.v.s bestämmer och därmad "tar ansvaret" från folket och människan/föräldrarna?!
Jag (och många med mig) menar att det kanske hänger ihop!
Sen håller jag inte med om att vi får särskilt mycket för en enorm peng. Alltförmycket går åt till administrering och kostnader som inte direkt kommer människorna till del. (Se Svd idag angående 1,6 miljarder bortkastade på ett vettlöst projekt i landstinget för 4 år sedan..)
Jag tror att högskatteförespråkarna har haft väldigt bra PR folk med mycket pengar som nästan oemotsagda har fått basunera ut sitt budskap i många decennier.. Och många tror det dom hör!
Ha det. J
Ekonomi är alltid ett intressant ämne - ger man människor en påse med pengar innehållande lika mycket - så väljer man väldigt olika hur man vill spendera dem. Det är ju egentligen politiken i ett nötskal. Alliansen gör en sak och sossarna en annan men det är ändå i stort sett samma summa stålar.
Är också helt övertygad om att vi i det här landet behöver vara mindre trygghetsnarkomaner istället börja ta lite ansvar själva. Går inte alltid att förlita sig på att samhället ska fixa och dona med allt.
Men det sitter djupt i "svenska folksjälen" - i allafall i vissa län som t ex Västmanland. Här har patronerna på Bruken härskat och sen kom Sossarna och tog över och fortsatte traditionen.
Jag tror att kostnaden för administration är stor så fort det handlar om stora organisationer. Spelar mindre roll om det är stat, kommun, landsting eller koncerner som t ex ABB, Volvo, Bombardier, Ericsson. Lovar dig att dessa företag också har en massiv byråkrati som får en att sucka djupt.
Ha de och välkommen tillbaka!
Skicka en kommentar