söndag, december 16, 2007

Man skapar stressen själv

Samma visa varje år! Folk klagar över hur stressade de är; alla julklappar som de ska handla, all städning och pyntning som ska göras, all matlagning som ska till etc. "Att köpa julklappar till familj och vänner upplever 4 av 10 svenskar som extra stressfyllt. Den årliga städningen liksom alla extra matinköp är också vanliga orosmoment innan julefriden infinner sig". Sedan tillkommer kanske också allt detta flängande land och rike runt för att hinna med att träffa allt och alla som man vanligtvis inte träffar.

Visst är det konstigt? Att julen de senaste decennierna tycks mer och mer handla om stress än om att ta det lugnt och njuta av att bara vara med de närmaste. Att nästan alla jag känner kör på i ett tempo som får veckan innan sommarsemestern att verka nästan fridfull.

Då känns det rätt skönt att kunna stå (eller sitta i fåtöljen) bredvid och betrakta galenskapen som pågår. Familjen har firat julklappsfritt de senaste åren, vi reser ingenstans (släkt och vänner får gärna komma till oss om de vill) och tar det riktigt lugnt. Vi äter och dricker gott utan att för den skull ha stressat med matlagning (bl a är färdiga köttbullar riktigt GODA) m.m.

För många kanske det låter väldigt trist, rentav osocialt...men sanningen är att det ÄR garanterat fritt från stress. Tids nog vill ungarna kanske ha en klapp eller två men nu när de är såpass små behöver de absolut ingenting. Det är nog faktiskt så att det är för sin egen höga skull som man köper så mycket onödigt krafs till barn och andra - inte för att de efterfrågar det.

Så varför inte prova en stressfri jul i år? Njut av ledigheten och att bara vara med familj och vänner!


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: