torsdag, december 20, 2007

Miljö(o)vänlig Regeringsrätt

Hur högt ska man egentligen behöva ropa för att det även ska gå in i domstolarnas huvuden att miljöfrågan står högt på dagordningen. Fläckebo kyrka utanför Sala har ansökt om att få sätta upp solceller för uppvärmning och belysning på kyrkans tak - har nu fått nej från självaste Regeringsrätten!

Jag kan inte låta bli att sucka djupt över den här byråkratin och idiotin. Som kyrkoherden själv säger "Det är ett svart plåttak och ett par svarta solceller ovanpå det skulle inte störa alls. Beslutet stämmer dåligt med den intention man har i övriga Europa. I Tyskland till exempel får kyrkorna bidrag för solenergi. Man hoppas komma upp i 700 kyrkor med solceller där".

Jag vill nog till att kalla Regeringsrättens nej till kyrkans ansökan om solceller som en riktigt, riktigt sorglig historia.


Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fläckebo kyrka värms redan idag upp av solceller - de sitter på en lada strax intill. DN borde kolla sina strys bättre.

Vilket liv sa...

Jag vet - det står i DN:s artikel :-). Poängen är att det behövs fler solceller för att kunna värma upp och använda elen som belysning.
Några solceller på en lada vid sidan om är helt enkelt inte tillräckligt.

Anonym sa...

"Varför vill ni som kyrkans företrädare till varje pris vill placera resterande 125 kvadratmeter solceller på kyrktaket i stället för på annat lämpligt och närbeläget tak?

-Framför allt handlar det om vittnesbörden. Vi som kristna måste vara oerhört aktiva i den miljösituation som uppstått i världen. Det har ett stort symbolvärde om vi använder vår kyrka på ett sätt som inte ökar koldioxidutsläppen och dess följdverkningar med klimatförändringar."
http://www.etikochenergi.se/artiklar/flackebo-solceller.html

Det handlar alltså om symbolvärdet i att ha dem på taket inte om kyrkan ska kunna värmas upp med solceller eller inte. Det finns fler ladtak i närheten som mkt väl kan användas.