torsdag, januari 10, 2008

Äntligen frigavs fångarna

Farc har nu frigivit de två kvinnliga fångarna, Clara Rojas och Consuelo Gonzalez som suttit fängslade hos gerillan sedan början av 2000-talet. Också Internationella Rödakorskommittén bekräftar frigivningen och kvinnorna uppges vara vid god hälsa.

I och för sig kan man ju fråga sig vad "god hälsa"?! De har ju ändå suttit fängslade i djungeln under de senaste 6-7 åren och den information man har fått om Ingrid Betancourt så är det ett hårt liv fångarna lever. Men om man tolkar "god hälsa" som att de är vid liv och inte alltför allvarligt sjuka så kanske det ligger närmare sanningen.

Funderar också på hur deras psykiska hälsa är. Hur mår man efter att ha varit fången i djungeln såpass länge utan kontakt med anhöriga eller vänner?! Vilken verklighetsbild eller omvärldsbild har de fått under denna tid? Och till vilken grad har de blivit påverkade av Farc?

Frågorna är många men det måste man kanske lägga åt sidan ett ögonblick. Det viktigaste har dock hänt - de har blivit frigivna och det är bara att välkomna dem tillbaka till livet och önska dem lycka till i framtiden.

Nu finns det kanske även förhoppningar om att övriga kidnappade har ökade möjligheter till frigivning. Det Farc bl a ägnar sig åt - kidnappningar av oskyldiga människor - är avskyvärt och ska fördömas på alla sätt. Nu har de funnit ett sätt att kamma hem lite "good will" och positiv PR på genom att använda sig av Hugo Chavez. Med tanke på Chavez politiska hemvist skulle man kunna tro och hoppas att han kan försöka påverka Farc till att frige alla fångar villkorslöst. Men tyvärr är väl det en lite väl naiv tanke. Kanske just med tanke på att kommunismen är den ideologi den är - symboliserar förtryck över den enskilde och individen betyder egentligen ingenting - det är kollektivet som är allt.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Big deal.. och Grattis till Colombia och familjen, jag blev glad för deras skull bara. Jag undrar som en Venezuelansk, när ska bli den dag när Chavez ska börja att oroar sig för venezuelansk männinskor, inte för den andra; Jag ska bli glad och nöjd när Chäavez friar den 24 männinskor som är kidnappad av FARC från en liten stad som heter "El tachira"
Varför en president ska negociera, betalla 500mill $ och friar colombiansk männinskor när hans nationela är i samma konditioner?
well well..

Vilket liv! sa...

Om jag är riktigt cynisk så tror/anar jag att Chavez får mer och bättre publicitet när det handlar om Colombianska fångar än om inhemska. Tyvärr...politik är ibland riktigt sjukt...