måndag, november 09, 2009

Ja eller Nej

Det är inte självklart med vare sig Ja elle Nej till Annika Östbergs önskan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Hon önskar bli fri i maj nästa år. Annika är den svensk som suttit längst i fängelse - 28 år. Dock har hon suttit fängslad i USA fram tills relativt nyligen då hon överfördes till Sverige.

Hela hennes bakgrund är allt annat än fairytale - hon flyttade med sin mamma som barn till USA, började tidigt med droger och hamnade fel ganska snart osv. Men ska detta spela någon roll? Ska det räknas som en förmildrande omständighet? Nej, tyckte domstolen i Kalifornien och dömde henne till livstid. Hon dömdes mot sitt egentliga nekande för 2 mord. Annika har senare sagt att hon var tvungen att erkänna för att slippa riskera dödsstraff.

Annika har alltså suttit en oerhört lång tid i fängelse och har under sin tid i USA aldrig haft en permission! Det är egentligen där som skon klämmer - man är osäker på hur lång återanpassning Annika egentligen behöver för att kunna leva i samhället.  Hennes upplevelser av de första ledsagade permissionerna säger väldigt mycket om hur hon har levt i nästan 3 decennier.


"-De två första permissionerna var överväldigande. Jag var inne på Ica. Folk
gick jättefort och talade i de konstiga lilla telefonerna som jag inte förstod
mig på, berättar hon."

Det finns idag en planering för hur en sådan utslussning skulle kunna gå till med bland annat vistelse på behandlingshem. Å ena sidan säger åklagaren att det finns stor risk för återfall till brott. Den andra sidan med bl Kriminalvården kan inte se att risken till återfall är särskilt stor. Eller som hon själv när hon blir påmind om morden hon är dömd för:

"När domaren påminner om de mord hon är dömd för i USA brister det för henne.
"Vad som har förändrats i dag är mitt förstånd. Det är svårt ibland att se hur
små steg kan leda till stora disasters – katastrofer".
Eftertankens kranka blekhet har stått henne riktigt dyrt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: