lördag, juli 07, 2012

Feminismen och jämställdhetskampen tar nya grepp

Det är alltid bra med förnyelse, att våga tänka nytt och i andra banor. Och när det gäller jämställdhetsfrågan känns det idag som om samhället har stannat upp. Fördomar och tankesätt har fastnat, kanske till och med cementerats och då är det helt klart hög tid att tänka om och tänka nytt.

Förra året anordnades för första gången i Sverige till exempelvis SlutWalk
"lättklädda protestmatcher mot att våldtagna kvinnor på grund av klädsel och beteende anses ha sig själva att skylla"
Urprungsidén till SlutWalks kommer ursprungligen från Canada och är en reaktion på hur en företrädare för polisen såg på kvinnor som utsatts för övergrepp. Han uppmanade kvinnor att inte klä sig på ett visst sätt för att undvika "oönskad uppmärksamhet". Det här tankesättet finns även i Sverige och i det svenska rättssystemet där man fortfarande talar om hur en kvinna var sminkad och klädd vid övergreppet. Man menar helt enkelt att kort kjol eller klänning och urringat är en ursäkt för mannen att ge sig på kvinnan. Om kvinnan var klädd på annat sätt så hade det kunnat säkert kunnat undvikas. Ett sånt här tankesätt hör inte hemma i ett modernt demokratiskt samhälle men tyvärr möts kvinnor fortfarande av det här "skyll-dig-själv-tänket" på alla nivåer i samhället.

Därför är det intressant att läsa om hur kvinnokampen hittar nya angreppssätt för att lyfta frågan om kvinnors rättigheter. Eftersom kvinnokroppen redan är i skottgluggen så kan man ju lika gärna driva tesen vidare - fast i egen regi. Den ukrainska feministgruppen Femen använder sig inte av mainstream aktiviteter för att få uppmärksamhet för sina frågor:
"I en tid när sex och nakna kvinnokroppar är det säkraste marknadsföringsknepet använder nu allt fler unga aktivister sexfixeringen för att väcka uppmärksamhet kring det de vill förändra. "
Idén är inte ny men har inte använts de senaste åren utan då har tonvikten istället legat på diskussion och vädjan om förståelse för allas (och kvinnors) lika rättigheter. Det här har inte alltid gett resultat då grottmentaliteten, där mannen är norm och definierar hur kvinnan ska och får se ut och bete sig, fortfarande är förhärskande.

Jag tror att en mer militant feminism eller som den har kallats sextremism kan bryta samhällets kvinnofientliga normer. Why not?!



Andra bloggar om , , , , , , ,

Inga kommentarer: