fredag, mars 08, 2013

Grattis!


Ett stort grattis till alla kvinnor idag på Internationella kvinnodagen! Idag är det våran dag och den ska vi ta tillvara på och fira! Vi har kommit ganska långt i Sverige när det gäller kvinnors rättigheter ( det vill säga MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER) men även kan och får vi inte ta jämställdhet och jämlikhet för givet. Dessa så egentligen självklara ting måste ständigt jobbas vidare för.Kvinnor behövs! I alla delar av samhället. I det offentliga rummet. Här är en oerhört intressant artikel från BBC News "What if women ruled the world"Kvinnor kan! Såklart! Kvinnor tjänar idag fortfarande sämre än männen. Efter kl. 15.52 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. När får vi lön för hela dagen?


Jag ser det som oerhört viktigt att vi inte stannar upp och slår oss för bröstet och tycker att vi har nått ända fram. För det har vi inte. Inte alls på långa vägar. Fortfarande är det osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Skillnader som inte kan förklaras med annat än att vi har olika kön!
Så länge till exempelvis kvinnor mördas av närstående, ofta män, för sin önskan om att leva ett friare eller mer självständigt liv kan vi inte säga att vi har nått målet. 

Nej, vi kan inte säga att vi är nöjda. För då ljuger vi. Och vi sviker våra döttrar och söner. Varje generation kvinnor och män måste föra kampen vidare mot ett mera jämställt och jämlikt samhälle där vi ges lika möjligheter och förutsättningar. Oavsett kön.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,Inga kommentarer: