tisdag, juni 09, 2015

Påsk i husbilen, del 3

Vi hade bestämt oss redan innan avresan mot Berlin att vi skulle köpa Berlin Welcome Card för att så smidigt som möjligt att kunna ta oss runt i stan. Biljetterna gav oss tillgång till S-bahn, U-bahn och bussar inom två av de tre zonerna vilket var fullt tillräckligt för oss.

Det blir lite annorlunda storstadssemester när man har barn med sig. Tempot blir lägre och man får sålla lite mer när det gäller vilka saker man kan se och göra.

Den imponerande centralstationen - Hauptbahnhof.
Vi tycker om arkitektur och kunde inte motstå att gå in på den stora glasade centralstationen och kolla runt lite. Vilket häftig och luftig byggnad de har skapat.

Jag tycker verkligen om att man har bevarat det gamla samtidigt som man bygger till en nydanande kreation och där är Reichstag ett läckert exempel på detta. Den stora imponerande glaskupolen är ett lysande exempel på det. Vi hade gärna velat bokat in oss på en guidad tur i Riksdagshuset och i glaskupolen men tyvärr var allt fullbokat under hela påskveckan.
Reichstag - Riksdagen

Reichstag - Riksdagen

Nästan bredvid riksdagshuset ligger ett imponerande ryskt krigsmonument. Jag blev så känslomässigt berörd när jag gick omkring och läser namnen på de stupade och ser att de var så unga. Många var i sena tonåren eller i tidiga tjugoårsåldern när de föll. Dessutom var det många som stupade alldeles i krigets slutskede, i slutstriden om Berlin. Krig är alltid så meningslöst - det är politikerna som bär skulden för vansinnet men det är de små människorna som betalar det högsta priset - med sina liv.

Ryskt krigsmonumentet vid Brandenburger Tor

Brandenburger Tor
Från krigsmonumentet kan man se Brandenburger Tor. Den byggnad som Berlin i mångt och mycket förknippas så starkt med. När jag var i Berlin under hösten 2013 så var det ljusspel över hela staden och just Brandenburger Tor var upplyst i de mest fantastiska mönster. Att nu se monumentet i dagsljus ger det helt klart en annan dimension.

Brandenburger Tor

Björnen är både staden Berlins och delstatens Brandenburgs symbol och återfinns på dess vapensköld. Man kan se björnar över hela staden i olika tappningar och här nedan har amerikanska ambassaden gjort en egen "Frihetsbjörn".

En Berlin-björn i amerikansk tappning
Det var nästan en känsla av overklighet att stå vid den tidigare gränskontrollen, Checkpoint Charlie. Att veta att här gick så sent som på 1980-talet gränsen mellan diktatur och demokrati, mellan ofrihet och frihet. Det skapade onekligen en hel del tankar hos både barn och vuxna i familjen.
Nu lämnar du det fria Väst-Berlin! Öst-Berlin, nästa!
Checkpoint Charlie
Hela minnesplatsen är stor! Den rymmer ett stort antal stenblock i olika höjder vilket skapar en effekt av ensamhet. Synintrycken är begränsade på grund av stenblocken och ljudet begränsas till ett svagt brus i bakgrunden. Jag upplevde en överväldigande känsla av tomhet och ensamhet när jag gick omkring här. 
I ena delen av minnesmonumentet har man, enligt vänner till oss, skapat ett oerhört intressant museum över förintelsen. Vi hann tyvärr inte med att besöka muséet utan får spara det till nästa Berlin-besök.

Minnesplats för förintelsen
Under våra dagar i Berlin har vi sett och upplevt mycket. Historien har varit oerhört påtaglig vilket har berört hela familjen. Både jag och maken har ett stort historieintresse och vi har verkligen försökt berätta så mycket vi bara kunnat (och ansett lämpligt) för barnen om de platser vi har besökt och de händelser som ägt rum. Ungarna sade vid något tillfälle - "mamma, det här är mer intressant än historian i skolan". Ett sådant gott betyg får vi helt enkelt bara tacka och ta emot!

We´ll be back!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,  

Inga kommentarer: