tisdag, augusti 21, 2007

Får du pengarna att räcka?

Att kunna sköta sin ekonomi måste väl ändå tillhöra bland det viktigaste man kan göra som människa idag, eller hur? Vi lever i ett konsumtionssamhälle som tuffar på som tåget. Vi överöses av reklam - köp nu, betala sen.

Det är klart att folk går på sånt här skit när de missar att läsa det finstilta, dvs om det som kostar pengar.

Jag upphör aldrig att förvånas över att folk tror att de kan handla räntefritt, kreditfritt eller vad sjutton det nu heter. Har de aldrig hört talas om "There is no such thing as a free lunch!"!!! Enkelt - det finns inget företag som ger bort något gratis till någon!!! Du som konsument får alltid betala för det du köper. Vill du handla billigt? Handla då inte på dyr kredit eller avbetalning! Annars kostar den där tjusiga "platt TVn" nästan dubbelt så mycket.

Det är ju samma sak med de s.k SMS-lånen. Helt otroligt att man går på en sån grej och lånar pengar från dem. De kostar ju skjortan att låna av dem! Hur lätt som helst att räkna ut!

Tyvärr hamnar fler och fler i skuldfälla och jag tror mycket beror på att det här med Debit och Kredit och privatekonomi inte räknas som något kul att bry sig om. Det är liksom inte så populärt att behöva säga - "jag har inte råd just nu, måste vänta tills nästa löning"! Det verkar inte vara accepterat att inte kunna handla det man vill när man vill.

Det kanske inte alls är så dumt med en kurs i Privatekonomi för gymnasie elever. Om jag nu ska bli så där riktigt "fröken Duktig" så vill jag minnas att när jag i 9:an hade hemkunskap så ingick faktiskt "Vardagsekonomi" som det hette då i kursen. Det var jättekul och vi fick bl a försöka räkna ut vad det skulle kosta att flytta till egen lägenhet med allt vad det innebar med att köpa möbler, betala hyran plus andra kostnader.

Vi fick några planlösningar utav vår lärare (på lägenheter i området där vi bodde) och vi var då några tjejer som kom till stor insikt i att vi nog inte hade råd med den där tvåan som vi så jättegärna ville ha utan vi fick vackert nöja oss med ettan som turligt nog hade en liten sovalkov.
Det kanske låter trist för en del men det gav oss en realistisk uppfattning om vad saker och ting faktiskt kostar. Och varför ska man som bo i en dyr, stor lägenhet (eller hus) om man inte har ekonomi för det?

Inga kommentarer: