torsdag, augusti 16, 2007

Morot istället för piska - brukar fungera

Hm, fundersam blir man ju när det går så långt som att det erbjuds pengar från kommunen om man går ner i vikt. Om man nu kan uppvisa ett läkarintyg på att man är överviktigt vill säga.

Nog för att övervikt är ett relativt stort hälsoproblem och kanske också ett samhällsproblem, men att erbjuda folk pengar för att gå ner i vikt är väl ändå att ta i???

Det ligger väl för sjutton i den överviktiges alldeles egna intresse att gå ner i vikt - i allafall för hälsans skull.

Det skrivs spaltmetrar om hur hälsan påverkas av att vara överviktigt och kan man inte ta det till sig tror jag inte att några futtiga hundralappar lockar än mer. Men vem vet jag kanske har helt fel! Pengar kanske är den största motivationen och det som behövs för att överviktiga ska gå ner i vikt.

Om det fungerar för att locka folk att gå ner i vikt kanske det kan fungera inom andra områden. Det kanske är något för Socialstyrelsen att fundera på!

Istället för att terrorisera och förändra sjukskrivningsreglerna för utbrända kanske man istället skulle fundera på hur man kan locka folk tillbaka till arbetslivet. Förutom en riktigt bra arbetsrehabilitering kanske en slant kan hjälpa till likaså. För som alla vet, det kostar att vara sjuk!

Inga kommentarer: