fredag, augusti 17, 2007

Ska det vara en för en eller en för flera?

Idag finns det ju en jämställdhetsombudsman, JämO, men från och med någon gång under 2008 kommer JämO att slås ihop med HomO, DO och HO. Det kommer alltså att bli en ny diskrimineringsmyndighet som ska tillgodose behoven inom alla dessa områden. Hm, jag undrar vad som kommer att få stryka på foten....

Ur en synvinkel är det säkert klokt att koncentrera resureserna och på så sätt bli det mer enhetligt och kanske finns det också en möjlighet att kunna visa musklerna på ett annat sätt än tidigare.

Men från den andra synvinkeln är jag orolig för att det kommer att tappas styrfart i de olika frågorna. Jag menar att fram till nu har ju respektive ombudsman fördjupat sig och har specialistkunskaper i just sina frågor. Jag undrar hur en diskrimineringsmyndighet fullt ut ska kunna ersätta fyra ombudsmän.

Är det här ännu ett regeringsförslag för att effektivisera (läs:minska antalet) myndigheter och "byråkrater"? Eller finns det en genuin tanke bakom det hela på att en Diskrimineringsmyndighet skulle göra ett så mycket bättre arbete än de tidigare fyra ombudsmännen?

Inga kommentarer: