onsdag, augusti 22, 2007

Tro eller inte Tro

Samhället vi lever i är en mix av olika kulturer och religioner. Spontant kanske vi då främst tänker på kristendomen, judendomen och islam. Men vi har ju också en annan slags "tro" som delas av en hel del människor, nämligen ateismen.

Religion är ett känsligt ämne även i dagens Sverige. För mig kan det ibland verka som om folk blandar ihop religion, tradition och kultur. Man står vid ett vägskäl och istället för att göra ett eget val och skapa något eget så håller man fast vid det välkända - även om man inte tror ett dyft på det.

Vi kan t ex ta det här med att hålla skolavslutningar i kyrkan. Det har man ju gjort i decennier och det är en svårt tradition att bryta för det blir alltid väldigt upprörda känslor skolan meddelar att i år så ska den istället hållas nån annanstans. Detta trots att väldigt få föräldrar och elever idag betraktar sig som kristna.

Tradition gäller även vid bröllop. Det är oerhört populärt med kyrkbröllop men det är inte ofta någon utav parterna är troende utan de menar istället att "kyrkan är en fin lokal" eller att "det är tradition att gifta sig i kyrkan". Men en stilla undran då...hur kul är det egentligen att stå och blåljuga inför släkt och vänner i kyrkan när man lovar en massa saker "inför Gud"? En Gud man egentligen inte tror på?!

Jag accepterar att vi alla har olika tro och uppfattningar, det gäller bara att veta vad som är tro och vad som är tradition.

Inga kommentarer: