onsdag, augusti 29, 2007

Vem har civilkurage nog att ta sitt ansvar?

När det gäller barn som far illa är det så oerhört viktigt att skola, socialtjänst och barnets övriga nätverk tar sitt ansvar och ifrågasätter det som pågår. Skolan, inkl. förskolan, har anmälningsplikt om de misstänker att det inte står helt rätt till i barnets familj - helt enkelt om de tror att barnet far illa.

I det här fallet är det extra tragiskt då skolan har gjort påtryckningar men socialtjänsten har inte reagerat på det sättet de borde ha gjort enligt SoL (socialtjänstlagen). Nu skyller de på att det har varit personalbrist eller i allafall oerfaren personal som inte visste bättre.

Det är så förbannat oförskämt att skylla på "personalen" istället för att cheferna tar sitt ansvar. De kan aldrig komma och säga att de "inte visste" för alla sådana här anmälningsärenden diskuteras i arbetsgruppen (ungefär som handledning) om hur man ska gå vidare med ärendet.

Socialtjänsten missar att hjälpa barn som far illa och det ska egentligen aldrig ske. Kvalitén inom det sociala området varierar från kommun till kommun och frågan är om det inte vore dags att "förstatliga" socialtjänsten. Att ge alla socialförvaltningar lika villkor och lika riktlinjer att jobba efter.

Inga kommentarer: