måndag, augusti 06, 2007

Vilket underbart land!!!

Maken och jag älskar friluftsliv och kanske mest då av allt VANDRING. Vi har under våra resor i Europa hittat fantastiska länder med hänförande natur. Ett utav våra absoluta favoritländer för vandring är Slovenien som har det mesta från höga berg och djupa dalar, låglandsvandring och kustvandring.

Ett område som vi gärna återkommer till om och om igen är Bled och Bohinj med Triglav National Park. Ett annat favorit ställe är Kranjska Gora, kanske mest känt för sina alpina tävlingar men som under sommartid är ett eldorado för vandring, klättring, mountainbiking m.m.

Alla de här landskapen är otroligt vykortsvackra och rekommenderas varmt!

Vill man upp i bergen under sommartid så är det inga problem för i stort sett alla skidliftar är igång så det är alltid lätt att ta sig upp och börja vandringen. Det finns svårighetsgrader som passar alla och vill man inte upp i bergen kan man ju alltid välja någon vandringsled längs sjö, älv, vattenfall eller ravin, t ex Vintgar Gorge.

För att gör vandringssemestern ännu bättre, och kanske också lite lättare, så finns det ofta restauranger och pubar längs i stort sett alla vandringsleder.

Slovenerna är lite som norrmännen, på helgerna går man på tur med hela familjen och njuter av friluftslivet. Läste en undersökning i Slovenien som visade på att den Slovenska Vandrarorganisationen var den enskilt och i särklass största idrottsföreningen som flest slovener var medlemmar i!!!

Det kanske är därför som det finns så otroligt många vandringsleder av olika svårighetsgrader och underhållet av dem är, i mitt tycke, helt klanderfritt.

2 kommentarer:

Inez sa...

Hej!
Vilken fin berättelse om Slovenien. Jag älskar också att vandra i Slovenien - vackert som en saga och jättetrevliga människor. Första gången som jag åkte till Slovenien hade jag en massa fördomar om landet, jag vet banne mig inte var jag fått dem ifrån, men så var det. Så det blev verkligen en fantastiskt positiv överraskning att komma dit. Den gången åkte jag runt och tittade på lokala utvecklingsprojekt och kvinnors företagande. Och när jag kom hem så längtade jag verkligen tillbaka. Slumpen, eller om det var ödet - förde mig dit igen.
Ha det så gott!
Inez

Vilket liv! sa...

Tack! Kul att du gillade inlägget!
Ja, Slovenien är nog ett litet okänt land för en hel del människor vilket är synd.
Tycker landet är en pärla i regionen! :)