torsdag, september 13, 2007

Fyrkantighet och okunskap har blivit normledande!

Idag finns de nya fasta tidsbestämmelserna från regeringen om hur länge du får vara sjuk. Om du inte riktigt passar in i ramen så är det liksom inte deras problem - det är bara att anpassa dig! Dessutom sänks ersättningen en hel del efter ett tag.

De nya Tidsramarna att komma ihåg är 3 månader, 6 månader, 12 månader och 18 månader. Vilken stress att hela tiden veta att nu är det bara 2 veckor kvar innan jag t ex går in i 6 månaders fasen och ska prövas mot allt och alla på arbetsmarknaden! Tänk om personen istället finge lugn och ro och istället verkligen kunde genomgå en väl genomtänkt rehabilitering istället för att stressas av de här olika Tidsramarna och perspektiven??!!

På en fråga hur sänkt ersättning kan minska utanförskapet:- Totaliteten ska göra det, säger Reinfeldt. Och betonar återigen vikten av rehabilitering och fortsatt kontakt med arbetslivet.

Det är alltid viktigt att fråga sig vad det är som göra att folk blir sjuka. Man kan inte bara gå in och dra åt svångremmen och svinga piskan när människor redan har fallit ifrån och blivit sjuka. Det finns alltid en orsak och verkan.

Sverige har en oerhört starkt könssegregerad arbetsmarknad och det kanske kan vara en bidragande orsak till höga sjukskrivningstal. Dessutom jobbar har vi 40 timmars vecka medans man i flera andra europeiska länder jobbar mindre timmar varje vecka! Mer jobbtimmar ger mindre tid till återhämtning och till familjeliv!

- På ett år har antalet arbetade timmar i landet ökat med fem procent. Vad betyder det på ren svenska? Jo, att fler jobbar, säger statsministern.

Hm, må så vara att en del fler människor har fått jobb - det är ju trots allt en högkonjunktur av sällan skådat slag. Men jag tror också att sjuknärvaron har ökat! Vem vågar vara eller bli sjuk idag!

Inga kommentarer: