torsdag, september 20, 2007

Mera karens är melodin

Jag sitter här och försöker lista ut syftet med att införa ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Jag tänker och tänker och det enda jag kan komma på är att det måste vara i besparingsskäl som man nu ökar på med två dagar.

För jag hoppas verkligen att ingen är så naiv att tro att det skyndar på folk in i sysselsättning. Det är väl ändå så att att man ansöker om a-kassa först när man väl har blivit arbetslös, eller har jag missuppfattat det hela? Och sen är det ju klart att man redan är igång med att söka annat jobb om man vet att har ett slutdatum på nuvarande anställning. So, what´s the point?

Hur kan det då göra någon skillnad på hur snabbt man får ett nytt arbete - om karensen är fem eller sju dagar?!

Sitter och funderar på om jag inte ska ta och ringa kommun och landsting för att höra vad de ska göra med alla deltidstjänster? Jag menar, om nu folk bara får fylla upp med a-kassa när de jobbar deltid i 75 dagar hur gör man sen då? Ska alla säga upp sig och istället börja söka heltidsjobb?

Det vet väl alla som någon gång har jobbat inom t ex hälso- och sjukvård att branschen är full av deltidare - deltidsarbetande kvinnor- och det här förslaget är ett besparingskrav direkt riktad mot dem!

Ok, jag köper också att man inte ska kunna jobba heltid hur länge som helst och komplettera med a-kassa. Kan ju till och med bli trevligt om man på så sätt inte behöver jobba heltid men ändå få en hyfsad ersättning varje månad. MEN det finns ju redan idag en begränsning på 300 dagar! Varför göra en sån markant försämring bara så där?

Men något som jag har lärt under det här senaste året är att regeringen inte gör något halvdant. När det smäller till så gör det det med dunder och brak.



Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dom lata får se till att arbeta.

Sluta röka, dricka och slöa så funkar allas ekonomi.
Jag är trött på det kollektiva medlidandet som bara har lett sverige till misär.
Straffa dom lata, det är helt rätt.

Anonym sa...

Problemet är att folk går till jobbet sjuka när man han karensdagar. Där smittar de andra.

Karensdagar fungerar inte överhuvudtaget. De ökar sjukfrånvaron av rent epidemologiska skäl.

Håller inte du med? I vart fall måste du i så fall åtminstone hålla med om att de de absolut inte fungerar på en arbetsplats där folk har ambitioner och snarare måste hållas borta från arbetet när de är sjuka istället för tvärtom.

Anonym sa...

Vad är det för konstig inställning Anonym ett har här?
"Dom lata får se till att arbeta."
Lata? det är så allaisnen ser på sjuka och arbetslösa. Att det inte finns jobb åt alla har du inte tänkt på?
Ditt inlägg är omoget, illa gneomtänkt och visar brist på kunskap och koll.

Vilket liv! sa...

Att ha ytterligare 2 dagars karens i arbetslöshetsförsäkringen är en ren besparingsåtgärd - det går inte fortare att få ett jobb för det.
Det är bättre att regeringen är ärlig och helt frankt säger "att nu ska vi spara pengar och finansiera annat så nu inför vi ytterligare karens!"

Väntar med spänning på när förslaget om ytterligare karens i sjukförsäkrinen kommer....

Migrapolis sa...

Alla blir förvånade att Kommunal och Handels tar snyltarnas och de höga skatternas parti. Detta trots att lägre skatter och färre parasiter, skulle gynna dem fackförbunden är avsedda för, de som ids arbeta.

Men det handlar kanske inte om detta, det handlar väl om bevarandet av den svenska modellen, att göra stora grupper till offer så att de sedan röstar rätt, dvs rött, på bidragskartellen.

Att man dessutom skapat en ny stor samhällsklass sedan 1980 som passar som hand i handske för detta, de över 1 miljon som fått permanent uppehållstillstånd, försklarar kanske en del.

Vilket liv! sa...

migrapolis:
RASISM undanbedes vänligen, men bestämt!

Anonym sa...

Migrapolis:

Jag vill veta exakt vilka det är som skapat denna nya samhällsklass du skriver om.

"Man" har skapat... Är det de rödgröna du syftar på?

Bottnar inte detta probelm i att människor i vissa andra länder är utsatta för krig och annat elände. Även om många måste söka bidrag för att de inte får jobb i Sverige så kan vi inte bara låta människor vara kvar i ett land som avrättar oskyldiga till höger och vänster hela dagarna.

Anonym sa...

Vad har Sveriges invandringspolitik med rasism att göra?!