onsdag, september 19, 2007

Konstnärlig frihet kontra frivillig samhällscensur

Krig är aldrig vackert även om det skönmålas av politker för sina egna syften. Att soldater skadas och dödas hör ju tyvärr till vanligheterna. Men just nu i USA, när kriget inte går som det är tänkt, är det på snudd opatriotiskt att visa på att framgångarna i kriget uteblir och att det mänskliga priset istället är ofantligt högt.

När en fotografen, Timothy Greefield-Sanders, ville ställa ut alster/fotografier av skadade/lemlästade soldater så går det inte. Gallerierna tar på sig en självcensur för att inte "provocera" och de är kanske också rädda för att förlora kunder. Bilderna som däremot inte anses särskilt kontroversiella i Sverige kommer nu istället att ställas ut av Wetterling Gallery i Stockholm.

Känns det igen? Att provocera, att skaka om, att beröra och att debattera är känsligt. Alla tycker inte likadant i alla frågor och risken finns ju alltid att någon känner sig kränkt.


Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Patrik "BP" Andersson sa...

Skillnaden är att Vilks kluddade med uttalad avsikt att ge sig på muslimer så hårt han kunde.

Vilket liv! sa...

Jag har bara hört och läst om Vilks motiv till att han målade Rondellhunden. Min tolkning av det jag har hört är att han ville ha igång en debatt kring religion och tabun.

Sen vet vi ju alla hur det har gått - detta har inte accepterats av alla och där är vi nu.

Istället för dialog har de sökt konfrontation genom hot om våld.

I USA är det i det här fallet kanske också troligt att det skulle ha blivit någon form av repressalier mot de gallerier som kanske hade ställt ut dem.

Republikaner (oftast för Irak-kriget) gillar heller inte öppen debatt och kritik - de stämplar då folk som opatriotiska m.m.

Anonym sa...

Ja än en gång har usa visat hur fritt landet är.

Ryssarna är mer fria än USA numera, även om bägge är polisstater s.k demokratier.

Anonym sa...

Jag är säker på att en fotoutställning som exponerade svenska soldater som lemlästats i utlandstjänst skulle tas emot med öppna armar av etablissemanget här.

Vilket liv! sa...

Det tror jag faktiskt att det skulle göra - i alla fall av den politiska falangen som är emot kriget!

Anonym sa...

Hans utställning XXX: 30 porn-star portraits hade i alla fall inte kunnat visats i i sverige det hade radikalfeministerna sett till

Vilket liv! sa...

Tja, inte vara så fördomsfull! ;) Det kanske hade setts som någonting att dra lärdom av (stärka deras egen åsikt i frågan).