fredag, september 21, 2007

Ofattbara rikedomar


Forbes ger varje år ut en lista över de 400 rikaste människorna i USA. Av alla som vill in är det "bara " 400 st som kommer in på denna omtalade lista. I år måste man till och med vara rikare än någonsin för att ens kunna vara med. Kassakistan måste börja med en si så där 3,1 miljarder DOLLAR!

Det är så ofantligt mycket pengar så jag har svårt att ens förstå hur mycket det rör sig om. Tror nog att jag behöver lite exempel på och jämförelse med för att kunna sätta sådana summor i sitt rätta perspektiv.

Om jag gör en väldigt enkel beräkning, 1 dollar= 7 svenska kronor så är ju 3,1 miljarder dollar dryga 21 miljarder kronor!

Hur i hela fridens kan EN människa ha en sån enorm förmögenhet? Ok, nu vet jag också att t ex Bill Gates ger väldans mycket pengar till välgörenhet och till olika biståndsprojekt, men ändå!!!


Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är man produktiv så. Är det inte toppen att man lyckas göra något så bra att andra vill betala bra pengar för det?

Vilket liv! sa...

Visst är det bra om man kan tjäna pengar på sitt jobb och/eller sina idéer.

Frågan är bara om det är sans och balans i att EN ENDA PERSON har en sån stor förmögenhet som mer än 20 miljarder kronor! Det är ju en ofantlig summa pengar!

Anonym sa...

Varför inte? För varende dollar han tjänat har han förändrat livet hos någon till det bättre.

Han är värd varenda dollar och har tjänat dom genom ett fritt utbyte. Det är sådana som gör det som är dom riktigt hjältarna. Dom skapar nya ideer där det inte fanns några. Dom lättar börder för andra genom att komma på ett sätt att göra saker bättre. Och dom gör det inte för att dom måste eller är tvingade. Dom gör det och får uppskattning tillbaka i form av pengar.

Gillar man det inte så är det enkelt. Man köper inte produkten.

Värde mot värde :)

Vilket liv! sa...

Jo, men ändå! 20 miljarder!!! Man kan bar köpa så många bilar,hus,flygplan,båtar etc.
Jag tycker det är otroligt mycket pengar - satsa hälften på u-landsbistånd och gör nån nytta! :)

Anonym sa...

Ulands bistånd gör ingen nytta... (det slår bara sönder deras egen invationsförmåga det hade vart mycket mycket mycket mer gynsamt om vi bara började frihandla med dem istället..)

Men nåväl Bill Gates har själv satsat rätt mycket pengar i den riktningen det var därför han i alla fall tillfälligt trillade från listans topp

Anonym sa...

Men det är poängen. För att skapa sådana rikedomar måste man göra nytta. Man måste skapa produkter som folk gillar och vill köpa. Produkter som förbättrar andras liv. Motivationen är att dom tycker det är kul.

Om folket som nu istället lärde sig förmågan att skapa pengar så skulle det inte behövas välgörenhet. Om folk inte fördömde pengar och skapandet av pengar så skulle det finnas välstånd. Om folk inte tog sig rätten att ta andras pengar med våld så skulle det finnas frihet.

Vi skall känna stolthet att den här typen av människor finns. Sådana som kan skapa nya ideer där det finns tomrum. Speciellt om vi vill få fram ny teknik för att övervinna problem. Att arbeta på en så hög nivå kräver att man har väldigt väldigt roligt. Och då kan det bara ske som ett fritt val.

Vilket liv! sa...

När jag menar U-landsbistånd tänker jag mer i linje med typ "bättre ge folk ett fiskespö än en fisk". Dvs. hjälpa människor att skapa sin egen försörjning och utveckling.

Håller med dig om att planlöst bara ösa in pengar ger ingenting tillbaka till någon människa. Håller inte långsiktigt!

Anonym sa...

Bill Gates är inte rikast, jag lovar.

Vilket liv! sa...

rosenbaum:
Nej, det är väl sultanen av Brunei, eller nåt sånt?!