onsdag, september 12, 2007

Stereotypa könsroller i förskolan?!

För mig har det varit viktigt från första stund när Lillen började på förskolan att tänka på det här med genus och stereotypa könsroller.

Jag gör ett enkelt antagande: att det är så att vi behandlar pojkar och flickor annorlunda utan att vi alla gånger är medvetna om det. Eller ännu värre - vi är medvetna om det men gör det ändå för vi lägger värderar det ena könet (omedvetet eller medvetet) högre än det andra?!

När det så var dags att äntligen leta förskoleplats besökte vi ett antal förskolor och jag frågade alltid om de hade en jämställdhetsplan och hur de jobbade för att både pojkar och flickor ska få lika förutsättningar etc. Om ni trodde att vi lever i en modern värld så fundera en gång till!

På några förskolor ruskade de bara på huvudet och menade att "under alla år de (personalen) hade jobbat där så hade minsann inget barn farit illa av att vara pojke eller flicka!". Jag blir mörkrädd för mindre när jag hör sånt här skit! Det handlar ju inte om könet - för man är ju den man är - kille eller tjej.

Nej, jag pratar om att bryta det invanda, att se förbi de traditionella rollerna och förväntningarna på hur en pojke respektive en flicka bör vara eller uppföra sig. Att få barnen att själva se att man kan göra på olika sätt. Att alla, oavsett kön, är lika värda.

Den förskolan som vi till slut valde har en jämställdhetsplan och de försöker jobba utifrån den. De uppmuntrar pojkar och flickor att leka med olika saker, att våga på att prova saker som inte alltid är inom den s.k "könsrollsmallen".

Varför ska pojkar tillåtas ta större plats än flickorna? Bara för att de hörs bäst och syns mest? Nej, tack, ALLA barn ska få sin del av kakan och lära sig olika saker utifrån sin egen personlighet och inte bara för att de är pojke eller flicka.

Samhället är fyllt av så mycket nedvärderande könsrollstänk, för både killar och tjejer, och därför är det också viktigt att man redan i förskolan jobbar aktivt med den här stora och viktiga frågan.

2 kommentarer:

Mikusagi sa...

Precis, flickor och pojkar skall ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter.
Jag förstår inte varför folk är så negativt inställda till genuspedagogik.

Vilket liv! sa...

Det finns säkert de som är rädda när de ser att männen "tappar makten" när det blir jämställt och att de till varje pris vill motarbeta detta.
Därför måste man börja tidigt med genuspedagogik för att få ett jämställt samhälle.