måndag, september 10, 2007

Vem väljer att vara sjuk?

Första steget är taget med en strängare tolkning av olika sjukdomsfall, t ex utmattningsdepressioner, andra steget är nu att begränsa sjukskrivningar till max 1 år. Därefter är det antingen sjuk- eller aktivitetsersättning som gäller eller att skriva in sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Vilka skrivbordsbyråkrater har kommit på den "sjuka" idén om att människor väljer att vara sjuka och väljer att ha långa sjukskrivningstider? När det gäller utbrändhet kan det ta lika lång tid att bli "frisk" som det har tagit att bli sjuk! Och utbränd blir man inte bara över en natt - brukar byggas upp under en väldigt lång tid, ibland flera år.

Rehabilitering eller arbetsträning måste få ta sin tid och självklart ska man få vara på sin hemort. Enligt förslaget medges maximal "sjukskrivning från det egna yrket medges i tre månader. I ett nästa steg ska arbetsförmågan prövas mot jobb på hela arbetsmarknaden".

Om nu förslaget får mer pengar till just rehabilitering hoppas jag att det också ger individen en större frihet att välja vem som ska hjälpa till med rehabiliteringen, en s.k "sjuk- och rehabiliteringspeng". Varför per automatik ge uppdraget till Försäkringskassan?

En viktigt fråga är också vad som händer med alla dem som inte är knutna till någon företagshälsovård? Vem sköter då deras rehabilitering? I dagsläget lägger inte Försäkringskassan något större krut på dem eftersom de inte har någon arbetsgivare att gå tillbaka till. Resureserna för denna grupp är heller inte särskilt stor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

håller fullständigt med dig om att man nu när sjukförsäkringen blir som vilken annan försäkring som helst också ska kunna teckna den hos någon annan än FK.

Anonym sa...

Det går att förebygga sjukdom och umattning genom att ta det lugnare och arbeta i sin takt och efetr egn aförutsättningar. Enkelt.
Men.. det går ju inte.
Så fort du tillträder en tjänst rullar karusellen igång och det är inte du som bestämmer tempot.

Vilket liv! sa...

Tänk om man kunde teckna en försäkring hos t ex Skandia och sen ha en uppsjö olika "utförare" att välja mellan. Det finns ju många seriösa och bra rehabiliteringsföretag på marknaden idag. Varför bara begränsa sig till FK??!!

Tempot i arbetslivet är HÖGT och det är svårt att säga ifrån och även om man gör det är det inte alltid arbetsgivaren lyssnar.

Ta det här med tidiga morgonmöten -istället för att börja prick 8.oo kanske man kan börja 8,15.

En kvart kanske inte låter mycket men ska man lämna på dagis, ta sig till jobbet och hämta de papper som ska med till mötet så betyder det att man kan VARA på jobbet vid 8 och inte behöver komma in tidigare!

Mycket beror på hur chefen är och lyhördheten i resp. organisation.

sara sa...

hur gör man med dialyspassienter som väntar på transplantat..canserpass.stroke pass. ska dom ligga i skyltfönster som sängprovare..tur man är gammal och inte behöver slåss med fk.själv har jag jobbat till mig mina problem minst 300 övertimmar/år i 20 åt sen ville kroppen inte vara med..å tänk då ville företaget inte ha mig längre..så ni unga tänk er för innan ni jobbar till er sjukdomar

Vilket liv! sa...

Sara:
Jag tycker att förslagen väcker fler frågor än de ger svar på - faktiskt!
Som du säger - hur blir det med de kroniskt sjuka? Under vilka regler/paragrafer går de under?

Arbetsgivare vill ha lojala och hårt arbetande anställda. Men de är inte alltid beredda att ge en bra och meningsfull rehabilitering den dag då det kan behövas. (Jag har min egen arbetsgivarei åtanke här - stooor arbetsgivare som borde ha veta bättre).