lördag, september 01, 2007

Yttrandefrihet - men inte för alla!

Jaha, då fortsätter kalabaliken kring publiceringen av Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda. Det är ju helt uppenbart att Sverige måste på ett annat sätt än tidigare utbilda och informera om vad yttrandefrihet faktiskt betyder.

När Ghassan El Daoi, från Libanesiska kulturcentrumet i Örebro, får frågan om inte yttrandefrihet ska gälla för alla svarar han så här:

"Just när det gäller religiösa symboler är lagen fel. Vi vill att det ska finns ett skydd mot att kränka de religiösas känslor."

Han beskriver här på ett väldigt BRA sätt hur han och många med honom tänker i den här frågan. Alltså, yttrandefrihet är ok så länge man inte "förolämpar" hans tro!

Tyvärr, Gassan El Daoi, det fungerar inte så med grundlagar. De är nämligen till för ALLA och det går inte att plocka godbitarna ur påsen (t ex att själv demonstrera mot NA, bära plakat och argumentera för sin sak) men sen förbjuda andra att yttra sig på sitt sätt, som i det här fallet genom konst.

11 kommentarer:

Anonym sa...

YttrandeFRIhet är just en FRIHET. ALla muslimer har rätt att skriva skit om mig, om det känns bättre. Det är din rätt, men även min.

Anonym sa...

Vem hade kunnat tro att Nerikes Allehanda hade så många läsare i Pakistan, Afghanistan och Iran!

Nåja, vi kan kanske istället dra slutsatsen att det är islamiska grupperingar i Sverige som ser till att föra ut budskapet och skapa så mycket rabalder, oro, demonstrationer och uppståndelse man kan.

Det finns all anledning att fråga sig varför.

Anonym sa...

Ja det tycks luta mer och mer åt att yttrandefriheten endast gäller minoriteter. Om majoriteter yttrar sig om någonting som kan uppfattas som negativt är det däremot en kränkning.

Vilket liv! sa...

Yttrandefrihet är just friheten att yttra sig om vad man vill.

Det jag vänder mig emot är tankegångar om att denna frihet inte ska gälla om man kritiserar någons religion.

Religionen har under århundraden försökt tysta kritik och oliktänkande - vill han tillbaka dit, eller vaddå???

Anonym sa...

Jag förstår inte ens varför de blir så arga. Om jag skulle vara muslim så skulle jag bara tänka: "Jaha, ytterligare en otrogen att slippa trängas med i himlen". Det känns som att gud är tillräckligt mäktig för att kunna straffa dumma svenskar utan någon hjälp från en uppretad mobb.

Vilket liv! sa...

martin:

Vilken intressant tanke....inte alls så dumt.

Salam sa...

Yttrande frihet eller frihet att hata?

Ulf Johansson och en hel del andra vill framstå som yttrande frihetens väktare. Är det verkligen det det handlar om? Vad menar han och Lars Vilk egentligen när de pratar och skriver om yttrande frihet?
Jag vill fråga Johansson och de andra, har ni barn? Kanske till och med en dotter som går i skolan? Vad skulle ni tycka om nån tog några nakenbilder på henne och satte upp de på anslagstavlan i skolan? Eller kanske publicerade de på nätet, kanske med rubriken typ ”Hora”, eller nåt liknande? Vad skulle ni säga till henne? Älskning, lugna dig, det här är bara yttrande frihet?
Hur länge har katoliker och protestanter i Nord Irland hållit på med att hata varandra, skriva slagord typ: Alla protestanter är svin, eller katoliker är pedofiler? Det spelar ju ingen roll att tusentals barn blev faderslösa, tusentals människoöden blev förstörda, det var ju yttrande frihet. Inte sant?
När blev det tillåtet att i yttrande frihetens namn trampa ner människor, förnedra, förlöjliga deras tro? När blev yttrande friheten ett synonym med respektlöshet? Handlar inte demokrati om respekt? Eller kanske en del människor förtjänar respekt, men inte andra? Är det så?
Eller kanske det är religionen i all allmänhet ni hatar? Vet ni vilken fråga kommer ni att ställa till er själva under era sista stunder i livet? Har ni någonsin tänkt på det? För jag tror faktiskt inte att en troende människa skulle förlöjliga andra folks profeter. Skulle Jesus ha gjort det?
Man får gärna diskutera religion, ni kommer att upptäcka en hel del nytt som kommer att berika ditt liv, Johansson.
Diskutera, granska, undersöka, försöka förstå – det är vad yttrande friheten går ut på. Inte förnedra, förlöjliga, förolämpa. Eller var det just DET som är syftet med det hela?

Vilket liv! sa...

Upprörda och överdrivna reaktioner på en publikation gagnar aldrig någon. Att publicera smygtagna nakenbilder på skolbarn är, enligt min åsikt, pedofili!!!!

Man får tycka vad man vill och säga vad man vill men rätten att publicera en bild på Muhammed som rondellhund finns.

Religionen (ta vilken som helst) är inskränkt! Den förhindrar tolerans och utveckling - det är Nordirland ett bra exempel på.

Alla religioner ser sig själva som BÄST och närmast GUD - men ingen av dem har lyckats bevisa dennes existens!

De senaste 1000 åren har kristendomen i Europa bråkat inbördes och förföljt varandras inriktningar. Det är först nu de accepterar varandra och religionsfriheten.

Det är dags för Islam att göra detsamma - att acceptera att det finns andra än de själva, att de inte har rätt på alla punkter.

Att seden dit man kommer är alltid ett gott råd. Skulle jag flytta till ett muslimskt land (Iran, Saudi, Algeriet, Pakistan, Afghanistan m.m.) skulle jag var tvungen att acceptera att där existerar varken religionsfrihet eller yttrandefrihet. Gillar jag inte det - då får jag flytta någon annanstans.

Konstnärer har under alla århundraden rört upp känslor med sin konst (så även Michelangelo när han målade Sixtinska kapellet) men det är en del av samhällslivet.

Gilla läget!!!!

Anonym sa...

Var det nagon som bad judarna om forlatelse nar Tehran annordnade antisemitism konferensen? Om jag som vasterlanning bor i ett muslimskt land och inte annpassar mig efter de muslimska lagarna(ar foljden alvarlig)varfor kan inte muslimerna annpassa sig efter den svenska yttrandefriheteslagen? Ar inte det liksom en sjalvklarhet att ta seden dit man kommer?

Salam sa...

"De" som kommer hit har samma rättigheter att uttrycka sitt missnöje med nåt som händer här som "de andra” som har varit här sen tidigare. Eller ska en del vara mer jämlika än andra?
Jag är jude, och tack och lov slapp jag se de bilder om förintelsen som producerades i Iran.

Vilket liv! sa...

Självklart har alla samma rättigheter, oavsett härkomst, hudfärg, religion m.m.

Det jag är emot är hur lätt man (de) väljer att ta till våld eller hota med våld. Eller att begå mord.

Acceptera att yttrandefriheten skakar om och berör - annars vore den inte värd sitt namn. Men det är sjukt när folk inte accepterar andras rätt att uttrycka sig utan kräver att alla ska tycka som de.

Våld och mord hör inte ihop med demokrati och yttrandefrihet.