söndag, september 02, 2007

Brott är brott - oavsett vilken -ism det gäller

Det har varit på tapeten flera gånger, att ge en myndighet eller organisation, uppdraget att granska, dokumentera och informera om kommunismens brott. Och varför inte?
Kommunismen har mördat miljontals oskyldiga människor i ideologins namn. Det är dags att detta kommer fram och berättas.

Med egna rötter från forna Jugoslavien, som ibland kallades "det bästa kommunistlandet i Östblocket", har jag med egna ögon bevittnat förtryck och brist på de mest dagliga basvaror. Min pappa flydde från landet under 1960-talet men åkte fast första gången och fick tillbringa en tid i fängelse. Andra gången lyckades han fly över gränsen till Italien för att sedan komma till Sverige.

Att en regim förbjuder sina medborgare att lämna landet, att inte tillåta dem yttrandefrihet, att diktera vad som är tillåtet eller inte tillåtet i kulturen och att helt och hållet bestämma vad som är norm i det dagliga livet är förtryck utan motstycke.

Förutom allt det här kan man också sedan lägga till massmord som i Sovjetunionen och Kina. Dessa fruktansvärda ageranden hade som enda syfte att utplåna "klassamhället". Tillhörde man fel "klass" blev det konfiskering av ägodelar och egendomar - i bästa fall. Annars var det avrättning som gällde.

Under min skoltid läste vi självklart om nazismens brott men det nämndes knappt något om kommunismen. I och för sig kanske det inte var så konstigt då min klassföreståndare och flera andra lärare var aktiva i KPML-(r) (Kommunistiska Partiet Marxist-Leninister (revolutionärerna). Tala om ensidiga historielektioner!

Men det här var ju inget man som barn reflekterade över. Det man inte vet något om, kan man inte protestera mot! Därför är det aldrig försent för information och utbildning om kommunismens illgärningar.

Inga kommentarer: