onsdag, oktober 31, 2007

Hårda straff

Läser nu att de åtalade för de s.k Madrid-bombningarna nu har fått sina straff. De hårdaste domarna är helt klart 40.000 års fängelse - dvs 25 år för varje människa som mördades i terrorbombningen.

Det kan låta tuff för en mjäkig svensk som tycker att 10 år för ett "vanligt" mord är ett jättelångt straff. Men här snackar vi om idioter som med berått mod planerade och genomförde ett vansinnesdåd där närmare 200 människor mördades.

I ankdammen Sverige lever vi i en skyddad verkstad - det är egentligen bara en tidsfråga innan vi också drabbas av dessa terrorister. Kommer vi då fortfarande att stå och säga att 10 år är ett jääättelångt straff???


Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läs hela artiklen, ingen i Spanien kan sitta längre i fängelse än 40 år...

Vilket liv! sa...

Jag är faktiskt medveten om att ingen kan sitta 40.000 år i fängelse!!! Men de har ändå fått domar som är betydligt längre än 20,30 eller 40 år. Genom att döma till de straff som de ha gjort har domstolen garanterat att de aldrig kommer att komma ut igen. Inte ens efter avtjänad halvtid!

För även om man döms till t ex 20 år så kan man vara ute efter 10 år - straffhalvering.

Sverige har ju t ex inte livstid utan jag tror att det längsta någon har suttit eller kommer att sitta är dryga 22 år i fängelse.

Så då är det väl bra att döma någon till 40.000 år!

Anonym sa...

Rubriken sa ju faktiskt 40.000 år i fängelse för Madridbomber, eller snarare 38.058 år, avrundat till 40 år som tydligen är maxstraff i Spanien. 40 år är en lång tid men 200 oskyldiga människor är många döda..

Att döma någon till 40.000 år och sen släppa killen efter 40 låter lika löjligt som Sveriges "Livstidsstraff" på 12-22 år. När lagen stiftades levde genomsnittssvensken kanske inte längre än 22 år men varför nu kalla det livstid?

Anonym sa...

Hej

Sverige har faktiskt visst livstid på riktigt. Det krävs en benådning för att få ditt straff tidsbestämt. Vi har ett flertal livstids dömda brottslingar som suttit mer än 20 år, utan att få sitt straff tidsbestämt. Någon 40 års gräns finns inte heller.

Den som suttit längst för tillfället, har suttit i 25 år (Leif Axmyr, dubbelmord).

Denna myt om att svensk livstid bara skulle vara ca 12 år är seglivad...

Spiff sa...

Att man dessutom efter 10 år (i bästa fall..) kan träffa sina näras mördare fritt ute på stan, är ett hån. Om man inte redan träffat honom/henne på någon restaurant med sina "vårdare"..

Svensk sk kriminalvård är ett skämt!

Vilket liv! sa...

Johan:
Håller med om att den är ett skämt ibland, den är i allafall väldigt naiv. T ex att sexdömda brottslingar fortfarande får ha tillgång till pornografi - även om det bedöms ha en negativ verkan på deras behandling!

Lagen om informationsfrihet väger i det här fallet tyngre än något annat. Sjukt sanslöst!

Straffsatserna borde bli hårdare och längre för som de är idag är det bara skrattretande. Någon kan få 12 år för mord (vara ute efter 6-7 år) och Eko-brott kan ge 7-8 år. Skillnaden i lagen är inte så stor mellan att ha mördat en människa och förskingrat pengar! Är det verkligen rätt?