onsdag, oktober 03, 2007

Kvinnor dör av resursbrist

Ibland kan det vara svårt att finna de rätta orden när något berör en mycket. Jag tänker på alla de som drabbas av Bröstcancer och som kämpar för att ta sig igenom detta. Cancer är en hemsk sjukdom som kan drabba vem som helst. Den kan ibland vara svår att vinna över och kräver bra medicinsk vård för att bekämpas.

När jag nu läser om (åter igen) att det är brist på specialister som kan granska mammografier och upptäcka cancern så blir jag bara så less. Varför kan man fråga sig? Har man inte kunnat förutse att det kommer stora pensionsavgångar inom de närmaste åren eller har man helt enkelt bara blundat för det här? Frågan känns ibland som Evighetsmaskinen - alltid samma brist och alltid samma nonchalans från "männens sida" på vad som b e h ö v e r göras men som inte görs.

Bröströntgenspecialister säger bl a följande:

"Vi riskerar att förlora kampen mot bröstcancer. Efter flera decenniers framgångsrik kamp mot bröstcancer står vi nu inför ett ödesdigert scenario. En ny stor undersökning visar att bristen på mammografikompetenta röntgenläkare och mammografisjuksköterskor håller på att bli katastrofal. Samtidigt är utbildningen av nya mammografiexperter närmast obefintlig. Det är den mest akuta specialistbristen i hela den svenska vården i dag. Risken är överhängande att mammografi över huvud taget inte kommer att kunna erbjudas kvinnor i de flesta landsting inom blott några år. /...omedelbart vidta åtgärder för att öka rekryteringen av kompetent personal. Annars är vi snart tillbaka till den mörka tid där kvinnor själva fick upptäcka sin cancer genom att hitta knölar i brösten".

Regeringen har dock inga planer på något annat än det som det redan är beslutat om:
"De hänvisar till redan fattade beslut om utökad läkarutbildning, en nationell cancerplan och ett forskningsprogram. "

Det är dags att kvinnomedicinska frågor och vård får lika mycket uppmärksamhet och forskningsanslag som manliga sjukdomar. Annars blir det helt enkelt så att fler kvinnor kommer att dö i bl a just bröstcancer - helt i onödan.


Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nämn tre sjukdomar som inte drabbar kvinnor som fått större uppmärksamhet och anslag än bröstcancer i sverige.

Vilket liv! sa...

Kvinnor får MINDRE specialistvård än män, läkemedel provas för det mesta ut på män vilket leder till att kvinnor inte får samma möjlighet till rätt medicin. T ex är symptomen för hjärtinfarkt "olika" för män och kvinnor och tyvärr uppmärksammas inte alltid detta av sjukvårdspersonalen och därmed minskar kvinnors chanser att överleva.

Det är bara en kort lista på att kvinnor missgynnas inom sjukvården. Självklart gäller det även inom bröstcancervården där det fattas specialister. Det anses inte särskilt intressant (på läkarutbildningen) att specialisera sig på "kvinnosjukdomarna" - liksom lite mindre status om man säger så!

Därför vidhåller jag att det är kvinnor dör av resursbrist - inte män!