tisdag, oktober 09, 2007

Oops, vilken miss i planeringen...

Eller rättare sagt, en rejäl vårdskandal! Kvinnor i Skåne, i Simrishamn och Tomelilla, har inte blivit erbjudna mammografi på över två år. Skälet är enkelt: mammografin i Simrishamn lades ner och det var tänkt att Ystads lasarett skulle ta över vilket dock inte har skett. Nu har minst en kvinna fått bröstcancer pga att det inte har funnits möjlighet till mammografi!

Dessutom säger nu Ystads lasarett att de inte kan erbjuda dessa kvinnor någon som helst förtur - finns inga pengar till det utan de får vackert vänta ytterligare ett tag!

Snacka om en präktig vårdskandal och jag förväntar mig verkligen att politikerna i Region Skåne tar sitt ansvar och ser till att något sånt här aldrig händer igen. Dessutom ska de se till att dessa kvinnor från Simrishamn och Tomelilla omedelbart får tillgång till mammografi.
Ska det verkligen vara så att kvinnovård = dålig vård?!

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skandal! Mår dåligt av att se och höra att det är så det fungerar eller snarare inte fungerar!

Vilket liv! sa...

Visst är det skandal! Skrämmande att ingen tar något direkt ansvar för det som har hänt. Att sen inte erbjuda dessa kvinnor förtur till mammografin i Ystad är bara så riktigt jäkligt.
Tur att Rosa Bandet-kampanjen pågår! ;)

Anonym sa...

Varför ropa skandal? Tycker det är att delvalvera ordet, men en riktigt dålig planering är vad det är. OBS man får inte automatiskt bröstcancer av utebliven mammografi! Kvinnan hade fått bröstcancer ändå, fast den hade KANSKE upptäckt tidigare = bättre prognos. Jobbar själv med mammografi dock inte i aktuellt landsting. Man kan inte ge dessa glömda kvinnor förtur, för då drabbar det andra också som får stå tillbaka, enda lösningen är att röntga på kvällar o helger och på så sätt ta igen det man förlorat.

Vilket liv! sa...

rtg-ssk:

Jovisst är det en skandal! Att bara kalla det för "dålig planering" är verkligen att vara undfallande för det som har hänt!

Om nu attityden är så att folk får cancer i vilket fall som helst så det gör liksom inget att de inte blivit erbjudna mammografi - varför har man då allmän mammografi?

Är rätt så väl bevandrad i vården när det gäller bröstcancer (min mamma klarade sig med nöd och näppe!) så att bara avfärda det hela som en vårdadministrativ miss i planeringen är bara oförskämt!

Om man nu inte kan ge "glömda" kvinnor förtur så är ditt förslag om att jobba ikapp på helger och kväller ett utmärkt förslag. Hoppas att det här är något som region Skåne (och andra landsting) jobbar för.