tisdag, oktober 02, 2007

Politiker och vanligt folk

Det är visst skillnad på folk och folk, eller hur? Har du t ex haft uppdrag som riksdagsledamot så har du rätt till en hög inkomstgaranti på ungefär 40 000 kr i månaden. Man motiverar det här (inkomstgaranti) året med att det tar tid att ställa om från politisk karriär till ett s.k vanligt eller civilt yrkesliv.

"Alla som suttit i riksdagen i minst tre år har rätt till en inkomstgaranti i ett år. Den innebär att de före detta ledamöterna kan räkna med att få ut 80 procent av sitt tidigare riksdagsarvode, vilket för de flesta innebär omkring 38 000 kronor i månaden." Jag måste ju dock tillägga att "eventuella inkomster ska dock dras av inkomstgarantin."

Som Britta Leijon, f.d demkratiminister (s) säger: "Ska det vara möjligt att gå mellan politik och andra uppdrag måste man ha tid på sig att söka de andra jobben. Jag söker jobb. Jag har inte låtit bli att göra det". Hon säger vidare att det som "ex-politiker kan vara svårt att hitta ett jobb där man passar."

Jaha, säger jag bara. Har ni någonsin tittat på den vanliga arbetslöshetsförsäkringen, som faktiskt också är en s.k omställningsförsäkring, för oss enkla medborgare???

Den gäller också i ett år eller i hela 300 dagar för den som inte har minderåriga barn att försörja och har man det så får man ytterligare 150 dagar, dvs sammanlagt max 450 dagar. Och då handlar det absolut inte om några 30 000 kr i månaden. Snarare om en si så där strax under 700 kr per dag!

Man kan ju ställa sig frågan vilken skillnad det är på en politiker som ska hitta ett nytt jobb som "passar" och en t ex akademiker som också håller på och letar nytt jobb?!

Den f.d politikerna kan lätt lyfta den här inkomstgarantin utan några som helst frågor kring vilka jobb personen ifråga har sökt. Den arbetslöse akademikern ska däremot redovisa sökta jobb, vara beredd att flytta från hemorten, ta "alla" jobb och inte bara det som han/hon har utbildning för.

Det är väl den stora skillnaden på politiker och vanligt folk. Reglerna ser ut att vara rätt så lika på pappret men är det verligen inte. Den vanlige medborgaren har tuffare krav på sig för mindre pengar medan politikern har en mera definitiv guldkant på tillvaron. Som alltid kan man kanske säga....


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: