måndag, oktober 01, 2007

Lika för Alla = Orättvisa

Nu är de här. Riktlinjerna för hur länge du och jag får vara sjukskrivna vid en viss sjukdom. Tanken är att det inte ska spela någon roll om du bor i Norr eller i Söder för nu ska vi minsann få en enhetlighet bland sjukskrivningen.

Jag som lite naivt trodde att vi var människor med olika förutsättningar och olika läkningstider vid sjukdom. Men ack så fel jag har! Har du t ex fått en akut hjärtinfarkt kommer du att få en sjukskrivning på ca 3 veckor och därmed basta. Visserligen säger Socialstyrelsen att det kommer att tas individuella hänsyn men det har jag faktiskt svårt att tro på. Det händer ju inte ens att man gör det idag alla gånger.

Jag menar att inte ens nu tas det alltid hänsyn till individen. FKs egna läkare, de s.k förtroendeläkarna, kan ju helt hux flux friskskriva någon utan att ens ha träffat dem! Hur sjutton kan de då tro att jag går på en sån grej som "individuella hänsyn ska tas"! Skitsnack, säger jag bara! Rent teoretiskt snack och pappersprodukt.

Men om man ska göra något riktigt radikalt så kan man kanske säga att det inte är så mycket fel på folk utan på vården som inte är tillräckligt bra! Sverige har ju nu halkat ner i sjukvårdsligan i Europa till en föga hedrande sjätte plats!

Med tanke på att FK ska koncentra sjukskrivningarna (för att ha en bättre koll på sjukskrivna och hur länge de är sjukskrivna) till ett antal specialistcentra spridda över landet så kanske man istället kan dra lärdom från flera europeiska länder som ligger bättre till än vad Sverige gör i sjukvårdsligan:

"En generell slutsats i årets rapport är också att hälsovårdssystem som har försäkringskassor fristående från de organisationer som förser med vård, som i exempelvis Tyskland, sköter sig generellt bättre än system som de svenska och brittiska, där nationella hälsovårdssystem administrerar såväl vårdförsäkringar som själva vårdproduktionen."

Visst har jag en förståelse för att det måste till en samsyn kring det här med sjukskrivningar. Och en bättre rehabilitering. Men att gå så långt som att göra livet tuffare och svårare för dem som redan är utsatta är lite väl långt att gå. Fram för fler morötter och mindre piska!


Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

"riktlinjerna för hur länge du och jag FÅR vara sjukskrivna"??? Din läkare bedömer hur länge du bör vara sjukskriven, precis som förr. Men skillnaden är att han måste motivera längre sjukskrivningar. Är det så dumt att läkarna har grund för vad de gör?
Det finns inget som säger att du inte FÅR vara sjukskriven längre. Läs på lite. Fråga dig i stället varför just svenskar har längst sjukskrivningar i Europa. Är vi sjukare?

Anonym sa...

det verkar så. Sverige har det sjukaste system som finns i europa just nu! Fråga istället Varför blir människor i Sverige så mycket mer och ofta sjuka ön i andra länder. I Sverige får man bara existera om man kan prestera oh mer och mer flr varje dag. Barnen glöms bort, de gamla och kroniskt sjuka och ha^ndikappade. Bara de lyckade arbetande foket får finnas! Hemskt men sannt!

Vilket liv! sa...

Anonym 1:
Din okunskap är riktigt talande och verkligen naiv. Redan idag kan en läkare skriva på sjukskrivningsintyget att det finns "särskilda skäl" men det är ändå FK som avgör. Det gör ALDRIG läkaren!
Och idag kan FKs s.k förtroendeläkare, helt utan att träffa den sjukskrivne, besluta om hel friskskrivning.

Kallar du det för rättvis vård?

Vilket liv! sa...

Anonym 2:
Håller delvis med dig. Efter att ha bott, pluggat o arbetat i olika länder tycker jag helt klart att arbetsklimatet/tempot är hårdare och tuffare här.
Vi har också längre veckoarbetstid än i flera andra europeiska länder. Vilket ger mindre tid till viktig återhämtning, familj osv.

Det är ju då som kroppen sakta men säkert börjar säga ifrån. Och sjukdomarna kommer som ett brev på posten...

Anonym sa...

anonym 2.
okunskap eller inte, det rör sig om riktlinjer, inga tvingande åtgärder som låter påskinas.

vilket liv.
vi jobbar nästan minst i europa, och har nästan flest helgdagar. sen att vi är stressade på jobbet - det är en annan femma. kanske beror på att vi rationaliserat bort sekreterartjänster, städare, och mycket annat admin. för dyrt att anställa helt enkelt.

Vilket liv! sa...

anonym:
På pappret ser vi i allafall ut att jobba en hel del :). Jämför med Tyskland där det ofta är frågan om 35 h/vecka. Mest helgdagar vet jag inte om vi har - ligger väl rätt så jämnt till med övriga kontinenten. Jämförde med en kompis i Danmark o de hade faktistkt fler "röda" dar än vad vi har.

Tror du har helt rätt i att vi har rationaliserat bort s.k "kringtjänster" - adm, sekreterare, städare m.m. Det gör ju att alla ska göra allt och det blir helt enkelt så himla ineffektivt och så skapar det ev. mer stress.