måndag, oktober 08, 2007

Öppna arkiven NU

Tyskland har mer eller mindre öppnat Stasis gamla arkiv så att folk kan få reda på vem som spionerade på dem. Vem det var som förstörde karriärien, familjen m.m för en. Det är ju inte mer än rätt att få veta vem som spionerade och förrådde dig.

Även i Sverige fanns dessa spioner, dessa människor som hade kommunismen som politisk ideologi och som inte drog sig för att föra information vidare till olika kommunistiska säkerhetstjänster, bl a östtyska Stasi. Med den påföljden att den de spionerade på, med all säkerhet råkade ut för repressalier.

Men tyvärr verkar "det finns ett ointresse i Sverige att öppna Säpos arkiv på grund av att det skulle skada dessa personer och deras familjer[spionerna] ."

Hans Wallmark (m) "jämför ointresset i att rota i Stasis arkiv med intresset att granska svenska nazister under Andra världskriget."

"-Vårt intresse för vem som gjorde vad under det spöklika 30-talet visar att vi nu borde ta chansen att offentligt granska det samtida 1970- och 80-tal då uppburna och kända svenskar hjälpte till att förfölja och trakassera. Vi har ett ansvar mot de människor som fick yrkesförbud, hamnade i läger eller på annat sätt fick sina liv förstörda! Nu medan många, både offer som angivare, fortfarande lever."

Det är väl självklart att ta ställning för de som råkade illa ut och förföljdes under den kommunistiska eran. Det är väl också självklart att de som var fanatiska nog att acceptera att vara Stasis lakejer ska stå upp och erkänna vad de har gjort. Eller är det så illa att när det nu visat sig att kommunismen är en rutten ideologi med dikatur som mål går man och gömmer sig och låtsats som om ingenting har hänt? Handlar det kanske om rena rama fegheten?

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Guderian sa...

"fel" människor skulle hamna under lupp om man öppna upp arkivet.

det vackra folket har alltid större tillgång till -"get out of jail cards".

självklart ska vi öppna arkiven.

Vilket liv! sa...

Ja, har man gått någon säkerhetstjänst ärende så får man väl stå för det?
Men med tanke på hur det ser ut idag för kommunsmens som ideologi så kanske folk helst vill glömma att de någonsin varit angivare.
De som råkade ut för dem har dock nog inte glömt!
Öppna arkiven nu!

Anonym sa...

Öppna Arkiven!!
Upp med skiten på bordet.

Anonym sa...

Detta är en intressant fråga. Allt i den tidigare socialdemokratiska (eller, man kanske istället skall säga våran tidigare regering) har blivit "nertystat". Således är vi inte bättre idag än förr, när offentliggörandet var av högre intresse än idag. Förhoppnigsvis får vi se en politisk attitydförändring (hittills har Reinfeldt, hur retoriskt det än må vara, lyckats bra på att inte hemlighålla "misstag").
Till saken: Kanske är det fel att idag öppna arkiven eftersom det säkerligen till liten del blir "de skyldiga" som straffas (med tanke på att det stora mertalet är pensionärer). Det är inte omöjligt att barn/barnbarn (eller till och med barnbarnsbarn) som får "ta smällen". Detta skulle ju vara att vara "lika dålig" ännu en gång och förstöra även för denne generation när den skyldiges barnbarn söker jobb hos offrets barnbarn och så vidare. Barnbarnet kan inte hållas ansvarig för farfaderns/moderns handlande. Jag hade gärna utvecklat detta, men känns svårt att diskutera saken här. //NANDER

Vilket liv! sa...

Jag förstår hur du resonerar och det är alltid en balansgång.
Men det är också viktigt att man tar ansvar för sina handlingar - jämför med de svenskar som stred för Hitler - deras namn offentliggjordes rätt så snabbt. Vilket var jättebra!

Varför kan vi då inte göra likadant för de som valde att då Stasis ärenden? De människor som gjorde det valet skadade(indirekt) människor m.m.

För mig spelar det ingen roll vilken ideologi det handlar om - har man gjort ett politiskt ideologiskt val så får man också stå för det.

Jag tror att det är mikroskopisk risk att efterlevande skulle drabbas av någon form av repressalier m.m. utan det är väl snarare så att det är Stasis forna hantlangare som får stå där med "skammen".

Jag håller med dig, ibland är det svårt att diskutera via bloggen men vi gör ändå ett gott försök här :).