lördag, oktober 13, 2007

Är bojkott en bra lösning?

Det är inget att hymla om - Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna är en sorglig läsning. Avrättningar, tortyr, tvångsförflyttningar är bara en del av diktaturens avskyvärda handlingar. När nu Kina har fått den stora äran att arrangera sommar-OS 2008 så har omvärlden haft en del förhoppningar om att landet ska bättra sig och börja respektera de mänsliga rättigheterna. Men tyvärr har inget hänt av det här utan Kina fortsätter i gamla hjulspår.

"När det väl är dags kommer allt att se så proffsigt och påkostat ut. Vi vill att folk ska se det och veta att det ser annorlunda ut bakom kulisserna. När väl OS äger rum kommer Peking att vara en hypermodern stad som glänser."

Det har diskuterats till och från under en längre tid, det här med bojkott av de olympiska spelen. Om det skulle gagna syftet - bättre respekt för mänskliga rättigheter. Eller om det helt enkelt inte skulle göra varken till eller från. Jag har tyvärr svårt att se att nationer skulle bojkotta OS i Kina som en sympati aktion för mänsliga rättigheter. Tyvärr, vill jag nog säga för jag tror nog att bojkott skulle ge avsevärd mer effekt än bara "tomma" ord och deklarationer av olika slag.

Men realiteten och dagspolitik är annorlunda - möjligheterna till guldmedaljer och OS-ära väger så mycket tyngre än något annat - mänskliga rättigheter inkluderat.

Andra bloggar om: , , , , , ,

8 kommentarer:

waran sa...

Det finns förebilder i samhället som inte behöver vänta till olympiska spelen för att agera.
Sverige borde ta tillbaka sin anmälan till World Expo 2010. En sådan handling samt ett kraftfullt uttalande från regeringen skulle säkert ha större verkan än om det saknas någon löpare på startlinjen.
Min personliga uppfattning är att samarbete och kommunikation i de flesta fall är ett betydligt starkare medel i kampen för demokrati än konfrontation
Nordkoreas ledare Kim Jong säger att internet är farligt och han stänger ute omvärlden för att hindra "andlig nedsmutsning". Tänk vad 20.000 journalister med onlineuppkoppling till sina hemmaredaktioner skulle kunna göra för att påskynda vägen till demokrati för Kinas folk.

Göteborgs-Posten 29 juni 2007
Sten Tolgfors, Handelsminister

Förra veckan besökte jag Kina för att att anmäla Sverige till världsutställningen i Shanghai, World Expo 2010. Vi stödjer Ostindiefararens deltagande i världsutställningen, men ekonomiskt avgörs det av sponsorernas intresse, skriver handelsminister Sten Tolgfors.

Göteborgs vänortssamarbete med Shanghai är ett av de mest ambitiösa och fruktbara samarbetsprojekt som finns mellan Sverige och Kina. Arbetet är väl känt och mycket uppskattat i Shanghai. Det Göteborg gör är av stor nytta för Sverige.

När Ostindiefararen kom hem till Göteborg togs hon emot av två statschefer. Detta är i sig något alldeles unikt. Själv hade jag förmånen att delta i skeppets besök i London.

En orsak till det fantastiska mottagande Götheborg fick var att det svenska Ostindiska Kompaniet historiskt uppfattas ha agera respektfullt i Kina. Att denna uppfattning finns är väl värt att bygga på för framtiden.
Många svenska företag tar sitt sociala ansvar och respekten för sina anställda på stort allvar. Svenska företag kan fungera som goda exempel för att förbättra arbetsvillkoren i Kina. Genom krav på underleverantörer sprids kunskap till kinesiska företag.

Att arbeta med socialt ansvar är rätt och riktigt. Men det är också ekonomiskt rationellt. Konsumenter är angelägna om pris och kvalitet, men också om att varor produceras med respekt för miljö och arbetsvillkor. Dagens anställda i Kina är dessutom morgondagens konsumenter.

Nytt skede för samarbetet
Det svensk-kinesiska samarbetet har gått in i ett nytt skede, för många symboliserat av Ostindiefararens resor.
Nyligen besökte Kinas president Hu Jintao Sverige och Göteborg. Det var det första kinesiska statsbesöket i Sverige och det enda han gjorde i Europa. På statsbesöket följde sju kinesiska ministrar med.

Som förste svenske minister i alliansregeringen besökte jag förra veckan Shanghai, Kanton och Peking.
Handel skapar ömsesidiga fördelar och beroenden, samt ger utrymme för bred dialog. Handel bidrar till att öppna Kina för impulser från omvärlden.

Handeln med Kina utgör ännu bara två procent av Sveriges export, men importen är större och dessutom ökande. Importen bidrar till låga priser på konsumentvaror, till låg inflation och därmed till ett rimligt ränteläge i Sverige. Svenska företag säljer till Kina, men många importerar varor och komponenter till fördelaktiga priser.
Kina har en betydande potential att växa som exportmarknad, i takt med att välståndet ökar. Kina dubblar sin BNP på nio år, sådan är kraften i den ekonomiska moderniseringen.

Därför är det klokt av Göteborg att bygga goda relationer med Kina. Därför är det klokt av Sverige att bidra till detta. Förra veckan besökte jag Kina, för:

* Att anmäla Sverige till världsutställningen i Shanghai, World Expo 2010.
Hur den svenska paviljongen, den svenska utställningen och samarbetet mellan staten och näringslivet skall se ut ska nu diskuteras. En nationalkommitté för Sveriges medverkan bildas. Klart står att en särskilt kreativ utställning krävs för att Sverige skall synas bland mer än 150 deltagande länder. Praxis är att staten och näringslivet delar 50/50 på kostnaderna.

* Att stärka svensk miljöteknikexport. Temat för världsutställningen är "Better City, better life", något som passar Sverige mycket bra. Sverige och Kina samverkar om Sustainable City, som handlar om hur man kombinerar en god och hållbar stadsmiljö, med Kinas kraftfulla inflyttning till städerna.

De senaste två decennierna har 150 till 200 miljoner människor flyttat från land till stad i Kina. Sverige har kunskap, teknik och företag som kan hjälpa Kina att hantera utvecklingen.

* Att stärka kontakterna med Shanghai. Shanghais ledare, partisekreterare Xi Jinping, kommer på min inbjudan att besöka Sverige. Det program vi föreslår kommer att inkludera vänorten Göteborg.

Göteborgs kommun planerar en större satsning i Shanghai redan under nästa år, som skall föregå Sveriges deltagande i världsutställningen.

* Att diskutera nya möjligheter för handel och kvarvarande handelshinder för svenska företag med handelsminister Bo Xilai.

* Att följa upp Ostindiefararens besök, som bidragit starkt till att stärka Göteborgs och Sveriges relationer med Kina. Få händelser har uppmärksammats så i kinesiska media som Götheborgs resa. Kinesiska politiker hänvisar återkommande till skeppets lyckosamma besök i Shanghai, Kanton och Hongkong, liksom mottagandet den kinesiska delegationen fick i Göteborg.

Det är intressant att projektet utvecklades med lokala idéer, drivkraft och ansvarstagande. Exportrådet har stött skeppets resor, men framgången är Göteborgs egen.

Götheborgs deltagande
Frågan om Götheborg kan kopplas till världsutställningen har väckts. Vi är beredda att undersöka de formella och praktiska förutsättningarna på plats för ett besök av Götheborg i samband med världsutställningen, och på så vis stödja projektet. Götheborgs deltagande avgörs dock av sponsorernas intresse.

Statens ansvar är att delfinansiera den svenska paviljong som är kärnan i Sveriges deltagande och utforma den tillsammans med näringslivet i nationalkommittén. Kan utöver detta ett nytt besök av Götheborg säkras och ges ekonomisk stabilitet av sponsorer är jag mer än beredd att stödja det.

Sten Tolgfors
handelsminister

Vilket liv! sa...

Jo visst är samarbete och kommunikation att föredra men ibland måste det kanske till andra metoder också.

Jämför gärna med Sveriges bojkott av Sydafrikas apartheidregim under 80-talet! Minns en rubrik som GP hade från en stor sydafrikansk dagstidning "Go to Hell, Sweden!"

Visst hjälpte det att bojkotta Sydafrika och jag tror också att andra länder fick upp ögonen för förtrycket och började sätta press på regimen.

Så ibland kan "konfrontation" visst ge avsedd effekt.

waran sa...

Var för skall idrottsmännen gå i täten när etablisemanget går åt rakt motsatt håll.



Ostindiefararen Götheborgs hemkomst den 9 juni 2007

Tal av HM Kung Carl XVI Gustaf ombord på Ostindiefararen
vid kinesiskt statsbesök


Herr President,
Kära göteborgare och Götheborgsvänner,

För ganska exakt 275 år sedan inleddes en ny epok i Sveriges historia som
handelsnation. 1731 bildades det Ostindiska kompaniet och kort därefter
avseglade dess första fartyg mot Kanton på andra sidan jordklotet. Därefter skulle
många mycket strapatsrika seglatser företas till och åter från Kina.

Kina kom på detta sätt till Sverige i form av porslin, the, siden och kryddor. Goda
relationer etablerades mellan våra länder och staden Göteborg blev ett naturligt
centrum i Sverige för denna handel.

Det är därför ingen tillfällighet att det nu, i modern tid, är hängivna sjöfartsvänner
och staden Göteborg, med gott stöd av flera stora svenska företag, som står
bakom återskapandet av ett av de ursprungliga fartygen, Ostindienfararen
Götheborg.

Det skepp, Götheborg, som vi idag välkomnar åter till sin hemmahamn, är en
symbol för goda historiska relationer mellan Kina och Sverige. Samtidigt är hela
projektet ett uttryck för vilja till samarbete nu och i framtiden.

Jag har personligen följt skeppets tillkomst från första början och blev ganska snart
dess beskyddare. Förra året gick en dröm i uppfyllelse när jag, tillsammans med
Drottningen, som är fartygets gudmor, var med ombord, då Götheborg efter 250 år
och en lång seglats ”kom tillbaka” till Kanton. Detta var en oförglömlig upplevelse!

Tack vare Er inbjudan, Herr President, blev det ett fint statsbesök. Det är nu med
glädje som vi återgäldar Er gästfrihet under detta första kinesiska statsbesök i
Sverige någonsin.

Herr President, Ni leder Kina vid en tidpunkt då landet genomgår stora
förändringar. Den ekonomiska utvecklingen saknar motstycke. Samtidigt är
utmaningarna stora.

Samarbetsmöjligheterna mellan våra länder är många och vi välkomnar intresset
för svenska erfarenheter inom många områden. Kina är idag Sveriges viktigaste
handelspartner i Asien. Våra universitet och högskolor har ett omfattande
samarbete med kinesiska universitet. Allt flera kinesiska turister hittar till Sverige
och intresset för Kina i Sverige växer dag för dag.

Jag vill gratulera alla Er som står bakom Götheborgs tillkomst och framgångsrika
resa till Kina, men också lyckönska alla i besättningen som seglat henne under alla
månader till sjöss, sammanlagt ca 500 frivilliga, lyckliga ungdomar från hela
Sverige. Det är ett prov på svenskt kunnande och företagsamhet. Skeppet
förmedlar också i all sin skönhet de svensk-kinesiska relationernas rika historia och
spännande framtid.

Välkomna hem efter en fantastisk resa!

waran sa...

Var för skall idrottsmännen gå i täten när etablisemanget går åt rakt motsatt håll.



Ostindiefararen Götheborgs hemkomst den 9 juni 2007

Tal av HM Kung Carl XVI Gustaf ombord på Ostindiefararen
vid kinesiskt statsbesök


Herr President,
Kära göteborgare och Götheborgsvänner,

För ganska exakt 275 år sedan inleddes en ny epok i Sveriges historia som
handelsnation. 1731 bildades det Ostindiska kompaniet och kort därefter
avseglade dess första fartyg mot Kanton på andra sidan jordklotet. Därefter skulle
många mycket strapatsrika seglatser företas till och åter från Kina.

Kina kom på detta sätt till Sverige i form av porslin, the, siden och kryddor. Goda
relationer etablerades mellan våra länder och staden Göteborg blev ett naturligt
centrum i Sverige för denna handel.

Det är därför ingen tillfällighet att det nu, i modern tid, är hängivna sjöfartsvänner
och staden Göteborg, med gott stöd av flera stora svenska företag, som står
bakom återskapandet av ett av de ursprungliga fartygen, Ostindienfararen
Götheborg.

Det skepp, Götheborg, som vi idag välkomnar åter till sin hemmahamn, är en
symbol för goda historiska relationer mellan Kina och Sverige. Samtidigt är hela
projektet ett uttryck för vilja till samarbete nu och i framtiden.

Jag har personligen följt skeppets tillkomst från första början och blev ganska snart
dess beskyddare. Förra året gick en dröm i uppfyllelse när jag, tillsammans med
Drottningen, som är fartygets gudmor, var med ombord, då Götheborg efter 250 år
och en lång seglats ”kom tillbaka” till Kanton. Detta var en oförglömlig upplevelse!

Tack vare Er inbjudan, Herr President, blev det ett fint statsbesök. Det är nu med
glädje som vi återgäldar Er gästfrihet under detta första kinesiska statsbesök i
Sverige någonsin.

Herr President, Ni leder Kina vid en tidpunkt då landet genomgår stora
förändringar. Den ekonomiska utvecklingen saknar motstycke. Samtidigt är
utmaningarna stora.

Samarbetsmöjligheterna mellan våra länder är många och vi välkomnar intresset
för svenska erfarenheter inom många områden. Kina är idag Sveriges viktigaste
handelspartner i Asien. Våra universitet och högskolor har ett omfattande
samarbete med kinesiska universitet. Allt flera kinesiska turister hittar till Sverige
och intresset för Kina i Sverige växer dag för dag.

Jag vill gratulera alla Er som står bakom Götheborgs tillkomst och framgångsrika
resa till Kina, men också lyckönska alla i besättningen som seglat henne under alla
månader till sjöss, sammanlagt ca 500 frivilliga, lyckliga ungdomar från hela
Sverige. Det är ett prov på svenskt kunnande och företagsamhet. Skeppet
förmedlar också i all sin skönhet de svensk-kinesiska relationernas rika historia och
spännande framtid.

Välkomna hem efter en fantastisk resa!

Vilket liv! sa...

Med tanke på att idrott utövas av så många människor runt om i världen, och dess evenemang t ex VM i fotboll, OS har miljardpublik, så är det ju solklart att en bojkott av något sånt här skulle ge effekt. Definitivt mer än protestlistor!

Idrott är för kommunistländer och andra diktaturer en "rumsren" möjlighet att få goodwill. Se bara på forna Öststaterna - hur viktigt det var att vinna guld i alla mästerskap de deltog i. Det gav på något sätt legitimitet åt systemet - att kunna visa upp hur framgångsrika de var.

Varför ska egentligen idrotten undantas från bojkott?

Anonym sa...

Ännu en svensk rövslickarminister av diktaturer.

waran sa...

Jag håller med Dig till 100% om Din beskrivning som förtryckarregim. Min tro på ungdom och idrott är att den kan bidra till förbrödning och öppna dörrar.
Min poäng var att bojkotten som medel minskar efter vårt kungahus och regerings superlativ över Kina och vårt samarbete.
Det skulle vara intressant, att pröva Din objektivitet, med att få ett fördömande av kungen och dåvarande handelsministerns uttalande.

Vilket liv! sa...

waran:
Håller absolut med din om att idrott kan vara en fantastiskt bra "bro" mellan ungdomar, vuxna och mellan olika nationaliteter. Och det kan man förhoppningsvis också använda på rätt sätt....

Men det är klart att när Kungen och Regeringen talar varmt om goda relationer med Kina och om ökad handel från båda håll men desto mindre om mänskliga rättigheter - är det svårt med kursändring i dagsläget.

Trist bara att ekonomi och pengar väger så oerhört mycket tyngre än mycket annat här i livet - t ex mänskliga rättigheter.