lördag, oktober 13, 2007

Samma spår

Intressant nu när Mona Sahlin ska börja föra en "egen" politik inom många områden. Socialdemokraterna har ju tidigare varit hårda motståndare till varje "försämring" av a-kassan men nu händer det saker och ting även inom dessa led. Enligt Sahlin ska partiet börja lägga mer fokus på "plikt" och "arbetslinje" istället för att bara lyssna till "rätt till a-kassa".

Det ska med andra ord bli tuffare för de som uppbär a-kassa.

Apropå samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet ser hon sig "som en storasyster som håller pojkarna i öronen." Det måste väl ändå vara märkligt att socialdemokraterna alltid ser sig som antingen storasyster eller storebror, dvs nästan som upphöjda över andra politiska partier. Är det verkligen något att sträva efter om man vill samarbeta med, eller till och med kanske bilda någon slags valallians tillsammans med andra partier?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hon har ju insett att det är ett måste om s överhuvudtaget ska ha en chans att möta Alliansen i 2010 års val. Hon kommer att få det tufft ändå!

Vilket liv! sa...

Men just den här lite överlägsna attityden har jag vääääldigt svårt för. Kan kanske också stöta bort väljare...
Delar din åsikt om att s har insett att det måste till någon form av allians eller valplattform inför valet 2010.

Elling sa...

Honsäger att det er spännande
Hur barnsligt kan det bli ?

Åt andra sidan, Maud och Borg er i färd med att sabba bort företagarna.

Anonym sa...

Är det krimineltt att vara arbetslös?Om inte-varför då behandla arbetslösa som om de vore just kriminella?Hårdare tag? Tvång och sanktioner. Nu jäklas ska de lida..latmaskarna*L Känns tongångrana igen?
Problemet är oftast inte att folk inte tar de jobb som erbjuds.Problemet är snarare att många av dem som vill ha jobb inte erbjuds några.Vidare finns det massor med arbetsuppgifter som behöver göras och som människor är beredda att utföra men ingen vill betala lön för det.
Sedan Måste i vara realistiska och sluta låtsas som om det vore möjligt med full sysselsättning.Skrota arbetslinjen!

Vilket liv! sa...

Tja, det finns ju alltid två sidor av myntet. I det här fallet innebär det att det faktiskt finns folk som inte gör som de ska när de uppbär a-kassa - dvs gör ALLT för att få ett arbete.

Att folk inte söker jobb när de har a-kassa är lika allmänt känt som att vissa föräldrar fuskar med VAB, som att vissa människor är sjukskrivna som istället borde kunna jobba osv.

Kontrollfunktionen skärps inom alla områden och så även för de som uppbär a-kassa. Självklart ska den s.k "arbetslinjen" styra för jag har då inte lust att betala skattepengar till dem som gör som de själva vill men ändå förväntar sig en hygglig inkomst från skattekronorna varje månad.

Anonym sa...

Men tjatet om arbetslinjen målar ut arbete som något tungt och negativt. Vart tog arbetsglädjen vägen? Vem talar om om värdet i att faktiskt ha ett arbete/arbetskamrater och därmed få en ordentlig lön?
Jaså vissa söker inte tillräckligt många jobb? De kanske inte hittar så många jobb att söka eller de har gett upp efter 300 nej. Varför inte fråga dem?

Vilket liv! sa...

anonym: "Men tjatet om arbetslinjen målar ut arbete som något tungt och negativt. Vart tog arbetsglädjen vägen? Vem talar om om värdet i att faktiskt ha ett arbete/arbetskamrater och därmed få en ordentlig lön?"

Klokt sagt!

Visst finns det de som söker 300 jobb och fortfarande inte får något. Men då måste man ju också fråga sig om man borde ändra något i sin sökstrategi, söka andra typer av jobb, presentera sig själv på annat sätt osv.

Det är faktiskt en konst att skriva ett riktigt bra personligt brev och meritförteckning. Och det är ofta folk bara rycker på axlarna åt det här och istället fortsätter att berätta om allt de inte kan eller klarar av....

Nu generaliserar jag också lite. För visst finns det folk som genuint söker jobb vitt och brett på ett bra sätt men som ändå får nej. Men så finns det andra också...:)

Anonym sa...

Exakt men jag tror på utbildning.Är du inte attraktiv så är du inte det hur många jobb du än söker.Det är bättre med en aktiv arbetsmarknadspolitik där folk får möjlighet till praktik,utbildning, pröva på jobb,lärlingsplatser, starta eget/kooperativt, starta egna samhällsnyttiga projekt än att tvinga folk söka jobb de ändå inte kan få. Tjatet om arbetslinjen är orealistiskt eftersom det inte finns jobb åt alla. Däremot tror jag att alla kan hitta en samhällsnyttig syssla. Jag kände några ungdomar som gick långtidsarbetslösa och var rätt trötta på det.Sedan kom de på en idé. De ville gå runt på sjukhus, sitta o läsa för de sjuka, springa ärenden, samtala helt enkelt.Samhällsnyttigt? JA. Vem vill betala? INGEN! De erbjöd sig att göra detta ändå mot att få behålla sin ersättning.Sva: NEJ; De måste stå till arbetsmarknadens förfogande. (var ju det de gjort utan resultat)
Det är här vi måste tänka om och ta vara på den arbetslust människor faktiskt har.
tack för mig*L