måndag, november 12, 2007

En historia går i graven

Läser att SKF i Göteborg ska sluta tillverka kullager i Sverige och istället flytta produktionen till Malaysia. Det känns lite sorgligt eller rättare sagt nostalgiskt att höra eftersom det finns en familjehistoria bakom SKF och kullagertillverkningen.

När min pappa flydde från forna Jugoslavien i början av 60-talet kom han först till ett läger i Italien och dit kom just SKF och raggade arbetare. De erbjöd pappa och hans vänner jobb på kullagerfabriken och de fick bo i "baracker" i Gamlestan (där SKF ligger). De kunde absolut ingen svenska när det var dags att börja arbetet så det blev så att säga väldigt mycket "hands on" och "learning on the job". Som tur var fanns ju Italienska klubben som stöd och de kunde också hjälpa till med lite nödvändig tolkning om det behövdes.

Pappa blev kvar där i några år innan han gick vidare och började jobba i hamnen - på skeppsvarven; Arendals, Eriksberg och de andra.

SKF är så synonymt med just Gamlestan. Varje dag på väg in till gymnasiet i stan åkte jag 7:ans spårvagn förbi fabrikslokalerna som hade de jättestora blå bokstäverna som inte undgick någon högst upp på byggnaden - S K F.

En epok har gått i graven.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Antar att du läst artikeln i GP, det är ju synd hur pressen lyckas göra allt så negativt. Att kullagertillverkningen flyttar till Malaysia är inget negativt. Visserligen grundades SKF då Sven uppfann det sfäriska kullagret (som nu lämnar GBG) men tillverkningen av dessa har länge varit en liten verksamhet för SKF Göteborg. Det är de sfäriska rullagren som dominerat produktionen i GBG. Efterfrågan på stora rullager ökar enormt i och med Kinas intåg i marknadsekonomin samt den enorma efterfrågan på vindkraft som innehåller flertal SKF GBGs produkter. Så att kullagertillverkningen flyttar och lämnar plats åt de mer komplexa och lönsamma produkterna bör endast ses som positivt för SKF, GBG och Sverige.

Vilket liv! sa...

Tack för infon. Var mycket jag inte visste om produktionen.
Antar att det för min del är nostalgin som har slagit till :-).