onsdag, november 14, 2007

Hm, inte lätt att besvara

När jag läser om att Fp har som förslag att flyktingar som vill ta sina anhöriga till Sverige först ska ha ordnat med sin försörjning, känns det både ok och mindre ok. Dessutom ska de, förutom en längre tids anställning även ha en egen bostad, det ska inte räcka med att vara inneboende.

På ett sätt tycker jag att det kan vara bra - det kan definitivt uppmuntra till att folk snabbt skaffar sig ett jobb och med det en egen försörjning. Men hur blir det för dem som inte lyckas med att få ett arbete? Innebär det att det kan då en väldigt lång tid innan de då kan få hit sina anhöriga?

Det finns undantag från de här kraven och det är: "Tre kategorier ska undantas från försörjningskravet, enligt fp: anhöriga till barn, till flyktingar enligt Genèvekonventionen och till dem som får stanna för att de riskerar dödsstraff eller tortyr i hemlandet. "

Diskussionen är intressant att föra och jag hoppas att det blir en konstruktiv debatt i frågan och inte en massa rasistiska påhopp eller anklagelser som ju annars brukar följa det här ämnet.


Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför skriver man FLYKTINGAR?? Vad de verkar ha glömt bort är att naturligtvis samma krav ska gälla ALLA som vill ta hit en anhörig från utlandet ! Dvs. om du som svensk medborgare eller boende i Sverige med PUT( permanent uppehållstillstånd) blir kär och vill ta hit någon för att bilda familj, så ska även du bevisa att du har ;
1. en egen bostad
2. kan försörja dig själv
Det är ju solklart eller? Vi ska väl inte göra skillnad på folk och folk?

Vilket liv! sa...

Intressant tanke att spinna vidare på - men är det politiskt gångbart i Sverige idag?!

I bl a Storbritannien (även om du är brittisk medborgare och har bott utomlands i x antal år) måste du kunna bevisa att du har egen bostad och kan försörja dig själv och din familj innan du kan ta dit en partner. Man är heller inte berättigad till t ex socialbidrag m.m. under en s.k karenstid.