måndag, november 19, 2007

I sikte - snabb självständighetsförklaring för Kosovo

Efter parlamentsvalet verkar inte politikerna i Kosovo vilja spilla någon värdefull tid med att vänta med självständighetsförklaringen. Detta trots att omvärlden, och kanske då främst EU uppmanar dem att avvakta ett tag till. Eller som Bildt uttrycker det: "Det vore klokt om de kunde koordinera sin självständighet med det internationella samfundet. Tar man för hastiga steg riskerar man att hamna i frusna konflikter."

Nu väntar en delikat balansgång för den nytillträdande regeringen: "Nu blir det den nya regeringens uppgift att överbrygga de spänningar som finns." Att försöka få den serbiska minoriteten med på tåget, att övertyga dem om att de inte har något att förlora på Kosovo självständighet. Det värsta scenariot som kan inträffa är att det utbryter panik bland Kosovos serber med våld och massflykt till följd.

Ska bli oerhört intressant att följa utvecklingen de närmaste veckorna och se hur Kosovo agerar i självständighetsfrågan. Men också hur man hanterar den etniska spänningen mellan Kosovoalbaner och Kosovoserber. Det finns gott om dåliga exempel på detta på Balkan och jag hoppas att Kosovo har dragit någon form av lärdom från det här.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

K sa...

Serber och andra minoriteter har mycket att förlora på Kosovos självständighet. Idag är situationen katastrofal för minoriteterna. Kosovoalbanerna förtrycker alla minoriteter och låter de inte få jobb, tar deras hus och hem, trakasserar de osv. 200 000 serber har fördrivits i en etnisk rensning av albanska terrorister och vissa av dessa terrorister finns i politiska partier och även i partipolitiska toppen. Det finns ingen fred eller framtid i ett olagligt maffiafinansierat Kosovo. Albaner i Kosovo har alltid haft alla rättigheter, men har bestämt sig för att de vill ha lite mer "Lebensraum" (levnadsytrymme) och ta ett grannlands territorium, sakta men säkert med hjälp av bl.a. maffiapengar. De som letar lite mer finner att mediebilden är rejält snedvriden.

Mvh

Vilket liv! sa...

Eftersom jag själv har erfarenhet från forna Jugoslavien anar jag att den bild du ger inte stämmer till 100%.
Serberna utsätts kanske för just det som de själva har utsatt så många andra för!

Det betyder inte att det är rätt! Men jag en viss förståelse för att sådan känslor svallar just nu.

Just därför är det viktigt att den nya regeringen i Kosovo aktivt arbetar för att ALLA ska vara delaktiga i processen att bygga demokrati och välstånd.

Anonym sa...

http://www.savekosovo.org/

Gå in och gör vad ni kan för att förhindra att kosovos framtid går i backen, och att Europa får en ny skurkstat.
Ingen har heller rätt till att bestämma över serbiskt territorium förutom serbiska staten själv!