fredag, november 02, 2007

Inget är heligt i upphandlingens namn


Sverige har de senaste 1000 åren tillverkat sina egna mynt men nu är det minsann slut på den traditionen för nu tar Finland över som tillverkningsland. Allt i namnet av "Lagen om Offentlig Upphandling". Ett utav skälen till att Sverige föll bort som tillverkningsland (av sina egna mynt) berodde på "Svenska Myntverket AB föll på att det inte framgick om det hade någon miljöpolicy."

Jaha, vad säger man egentligen om en sån sak? Svenskarna hade ingen m i l j ö p o l i c y och därför fick det inte jobbet så att säga??!! Riksbanken menar att "I kvalificeringsbeslutet står att den som söker anbud ska ha en miljöpolicy som följer en ISO-standard eller liknande. Av Myntverkets beskrivning drar Riksbanken slutsatsen att kravet inte uppfylls."

Det är väl ändå tur att "Myntverket i Finland AB äger sedan 2002 det svenska AB Myntverket." Så att det inte är någon helt okänd som präglar våra mynt....om man säger så...


Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Rent för jävligt. Låter mer som om de letade efter en anledning att få bryta traditionen.

Vilket liv! sa...

Javisst är det trist! Vi kan väl försöka hålla fast i nån tradition i Sverige i alla fall.....att prägla våra egna mynt är ju hur PK som helst ;).

Anonym sa...

Det måste gå att anmäla detta, frågan är var. För jag kan inte se något annat skäl än illvilja bakom diskvalificeringen av AB Myntverket. Vaddå oklart om dom har en miljöpolicy? Det tar 10 sekunder att kolla på deras hemsida och 1 minut att e-posta en förfrågan om saken.

Antingen har någon gjort en poäng av att utesluta Myntverket eller så har byråkratiskt paragrafrytteri nått nya höjder. Anmäl!

Vilket liv! sa...

esteban:
Håller med dig om att det hela är absurt.
Är det inte så att man bara tittar på anbuden som kommer in (som de är utan att själv göra någon koll) och om de inte uppfyller allt så är det bara att säga bye-bye?

Trodde i min enfald att de flesta statliga ab hade en miljöpolicy :).

Anonym sa...

Finland är ju egentligen en del av Sverige, så det gör inget.