lördag, november 17, 2007

Konfrontation istället för dialog

Serberna är sin vana trogen och väljer återigen konfrontation istället för dialog - i det här fallet bojkottar de fria val i Kosovo. De väljer att försöka spela offerrollen så väl som möjligt för att försöka få sympatipoäng från omvärlden men förhoppningsvis är det ingen som går på dessa lögner och propaganda. "Vi är bekymrade över att Belgrad pressar serberna i Kosovo att inte delta i valet, säger FN-missionens ledare, Joachim Rücker, som i praktiken styr FN-protektoratet." Att det hela är organiserat från Belgrad är ingen hemlighet "I ett tal vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, i Wien beskriver han påtryckningarna som väl dokumenterade och djupt beklagliga."

Kosovo har mer än 2 miljoner kosovoalbaner och en mycket liten minoritet serber. Och självklart ska det avgöras i fria val huruvida landet ska fortsätta tillhöra Serbien eller istället utropa sin självständighet.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

K sa...

De bojkottar valet eftersom det är ett olagligt val i en låtsats-stat och de har sina riktiga politiker i huvudstaden Belgrad. Kosovo har för övrigt ca.1,6 miljoner invånare varav ca.1,2 miljoner är albaner, många av dessa illegala flyktingar. Dessutom så saknar Kosovo 200 000 serber och andra minoriteter som fördrivits i den etniska rensningen efter 1999. Dessa lever nu i flyktingläger, främst i Serbien. "försöker spela offerrollen" skriver du i början. Faktum är att serberna är offret i dagens Kosovo. Googla (eller åk ner själv) och se. De terroriseras dagligen, får inga jobb och får inte tillbaka sina hus och hem (om huset nu inte är nedbränt). Balansera gärna upp innehållet.

För övrigt önskar jag att albaner och serber ska leva i fred =)

Mvh

Vilket liv! sa...

När Milsosevic drog in det relativa stora självstyret som Kosovo hade under federala Jugoslavien för att istället ställa området under Serbiens styre tändes gnistan till självständighet.
Serberna har under Jugoslaviens tid alltid varit oerhört privilegierade - och kan inte acceptera att vara minoriteter i någon del av forna jugoslavien.

Det var endast i Slovenien som de drog sig ur efter 9 dgrs krig - det var inte tillräckligt många serber där som rättfärdigade kriget.

Däremot fick övriga republiker känna på vad serberna tyckte om deras självständighetsplaner.

Serbernas tjurskallighet och totala vägran att diskutera självständighet startade krig med påföljande bittra etniska rensningar.

Jag är övertygad om att hade det löst sig vid förhandlingsbordet - självständighetsfrågan - så hade serberna absolut kunna leva sida vid sida vart som helst i forna jugoslavien.

De serber som efter många och långa år i exil som nu har återvänt till t ex istrien ångrar sig bittert. De har förlorat åratal av bra arbetsinkomster, huset kanske är förfallet osv. De hade inget som helst att frukta att stanna kvar i Istrien men de valde att lämna ändå.

Just nu är serberna i underläge i Kosovo - en annorlunda känsla för dem men kanske också en viktig sådan. Det har spillts alldeles tillräckligt med blod i nationalismens namn.

Hur går det gamla serbiska talesättet:"Där en serb är begravd, är serbiskt land"...

Det är dags att det blir fred på Balkan en gång för alla....och då måste också alla dra sitt strå till stacken.