söndag, november 18, 2007

Krokiga vägen till samförstånd

En utav de ledande politikerna i Kosovo, Hashim Thaqi, har utropat sig som valets stora segrare. Hans parti, PDK, kräver att Kosovo agerar snabbt och utropar sin självständighet inom en kort framtid.

Serberna gjorde ju det aktiva valet att mer eller mindre bojkotta parlamentsvalet och de står därför idag utan någon större representation i Kosovos parlament- "Serberna uteblev nästan helt från lördagens val i den FN-styrda, serbiska provinsen." De få serber som faktiskt valde att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta i valet var som sagt inte särskilt många; "I en av de serbiska kommunerna, Zvecan, i norra Kosovo var valdeltagandet, enligt den centrala valkommissionen, 0,75 procent. Totalt, över hela Kosovo, såg valdeltagandet ut att hamna någonstans mellan 40 och 45 procent, lägre än i parlamentsvalen 2004."

Nåja, vi kan vara helt säkra på att fortsättning följer. Det här lär bli en segdragen historia med FN, EU och Serbien som alla strävar åt olika håll. Men man får inte glömma att ta i beaktning att det har hållits fria, demokratiska val som en hel folkgrupp mer eller mindre valda att bojkotta. Hur det kommer att gå att bilda regering och ett fungerande politiskt system kommer att bli synnerligen intressant att följa.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ett val som endast kunde hållas genom att FN hade trupper där. Att landet måste skyddas mot sig själv och att det endå bara dyker upp 45% är ett gott tecken för att de itne är mogna för demokrati.

Vilket liv! sa...

Jag tycker nog att 45% valdeltagande är mycket bra med tanke på områdets historia m.m. Det är inte så länge sedan kommunismen släppte sitt grepp och dessutom har det mer eller mindre varit inbördeskrig under en tid.

Att landet dessutom står under FN:s beskydd med allt vad det innebär visar än mer att 45% valdeltagande är väldigt bra.

I Sverige ligger vi idag strax under 80% - med tanke på vår långa demokratihistoria borde vi egentligen ha närmare 100% valdeltagande.

Så, enligt min mening, gör Kosovo bra ifrån sig i - alltså 1-0 till Kosovo.

Anonym sa...

Varför de röstade under 45% var för att invånarna var onöjda med politikernas tidigare löften som dom inte uppfyllt samt att dom inte gett Kosovo självständigheten dom lovat.

Det betyder inte att folket är omogna för demokrati, sen så FN soldater finns det även i Bosnien.

Anonym sa...

Bland albanerna var det lågt valdeltagande, mellan 40 och 45% och bland serberna ännu lägre. Av c:a 40.000 röstberättigade serber i Kosovo röstade 5 stycken! Varför?

Så här säger Milisav Petrovic från Mitrovica: "Varför ska vi delta i den här charaden? Vår regering, våra ministrar och vår president är i Belgrad, vi har redan valt våra ledare. Det här är Serbien, det finns ingen Kosovostat."

Dragan Jovanovic är ännu tydligare: "Det är kränkande att de över huvud taget trodde att vi frivilligt skulle legitimera deras försök att upplösa vår egen stat".

Vilket liv! sa...

Jag tror att frågan är inte OM Kosovo kommer att bli en självständig stat utan istället NÄR.

När Milosevic, på 80-talet, drog in all autonomi för området så satte han också igång processen för självständighet för Kosovo.