söndag, november 18, 2007

När är det tillräckligt?

Jag säger nästan likadant varje år, usch för kommersialismen som bara blir värre och värre inför varenda jul. Det handlas för miljarder - bara för att det är jul - "Enligt prognoser från Handelns utredningsinstitut förväntas julhandeln i år uppgå till 62 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 6700 kronor per svensk och är en ökning med 7,5 procent jämfört med förra året då handeln omsatte totalt 57,6 miljarder kronor."

Visst får folk fira jul hur sjutton de vill - men varför låta julen i stort sett bara handla om att hitta den "rätta" julklappen till allt och alla?

Och småknattarna vet precis varför de tycker om julen:- "Det är för alla julklappar." Vilket ligger helt i linje med hur Handeln tänker "Det här blir barnens jul, säger Margareta Ternell, pressansvarig på Svensk handel. Och med det menar hon julklappar."

I min familj bojkottar vi julen på så sätt att vi vägrar julklappar, vägrar fara land och rike runt med trötta och griniga barn bara för att hinna träffa allt och alla, alla dessa j-kla tv-program som tar över julkvällarna, vägrar alla "måsten" osv.

Nej, vi kör istället med i stort sett Tv-fritt hus, god mat, pyssel- och pusselkvällar, långpromenader osv. För oss är det viktigt att det andas LUGN och RO! Vi gör det som faller oss in - bort med stressen, in med lugnet och bara ÄR.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tips till dig!
http://ingenjulforalla.wordpress.com/

Anonym sa...

Bra skrivet! tycker att julen har blivit överkommersiell, att t.ex. inte kunna fira jul bara för att man kanske har haft dåligt med pengar är helt sinnesjukt. Jag är själv från Polen och vi firar jul på katolskt vis, med andra ord ungefär som i Sverige fast utan Kalle Anka och julklappar för tusentals kronor. Älskar julen mer än någon annan högtid men förstår exempelvis inte varför folk stressar och blir helt hysteriska i jakten på julklappar. Verkar som att en del tror att julen bara handlar om vad man köpt och till vem. Julen för mig handlar om att äta gott, umgås, gå till kyrkan och sedan sova bort hela juldagen :D

Vilket liv! sa...

Gäller att hitta julen som passar en själv :-).