söndag, november 25, 2007

Vad är det som händer?

Nu har ännu en skola till stor del brunnit ner. Den här gången var det Hjällnässkolan i Gråbo, utanför Göteborg, som råkade ut för fullkomligt idiotiska pyromaner. Dessa skolbränder kostar samhället otroligt mycket pengar - pengar som skulle kunna användas till skolan istället. Man tror att "Skolbränderna kostar varje år omkring en halv miljard kronor, enligt Svenska brandskyddsföreningen. - Det är lika mycket som 1 200 lärartjänster kostar på ett år. Siffran kan dessutom vara i underkant. Det är fruktansvärt stora kostnader, säger Malin Bengtsson, informationsansvarig vid Svenska brandskyddsföreningen."

Jag har svårt att förstå varför man skulle vilja sätta en skola, förskola eller liknande i brand. Vad är det som ligger bakom? Vad är egentligen motiven för dessa pyromandåd?

Man kan inte skylla på att barn/ungdomar är uttråkade, att de är mobbade, att de känner ett utanförskap, att de inte känner någon framtidstro osv. Jag tror snarare att det är vuxenvärlden som är benägna att sätta dessa etiketter på ungarna och på så sätt ge dem ursäker för något som är oacceptabelt att göra. Jag tror också att vuxenvärlden ibland har abdikerat från att visa vad som är rätt och fel, vad som är ok att göra och vad som inte är ok att göra m.m. Många barn/ungdomar saknar idag bra förebilder bland vuxna.

Det är verkligen dags att sätta upp övervakningskameror - tror garanterat att de har en avskräckande effekt.

Läser också till min förskräckelse att det brinner oftare på skolor i Göteborgs-området än någon annastans i Sverige!!! Va, säger jag bara! Är Göteborgsungarna mer destruktiva än de i övriga landet? Vem vill forska vidare på den frågan?


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vem kan det vara som tuttar på sossarnas flumskolor?

Vilket liv! sa...

Vill nog hellre säga SAMHÄLLETS skolor.

Anonym sa...

Forska?

Bränderna har ökat i omfattning, eftersom det (i absoluta tal) finns allt fler tonåringar till föräldrar, som aldrig har haft någon kontakt med den reguljära arbetsmarknaden.

Dessa tonåringar roar sig med att tända på.

För att ta ett exempel i mängden: sysselsättningen för gruppen somalier (som befinner sig i Sverige) var 7% i början på 90-talet. Även om sysselsättningen skulle vara 17% idag, så är det ju kört.