lördag, november 24, 2007

Nordkorea får ny arvprins

Ingen är odödlig - inte ens Nordkoreas diktator, Kim Jong-Il. Med tanke på att han är i 60-årsåldern så är det klart att det är viktigt för honom att familjen kan säkra tronföljden till makten och härligheten - eller i allafall det som är kvar av det fattiga Nordkorea.

Av diktatorns alla barn så tycks det nu vara en utav mellansönerna, Kim Jong-Chul, som tar hem maktspelet före sina andra bröder. Han har nämligen fått en tung och viktig partipost vilket tolkas som att han kommer att stiga i graderna för att sedan ta över efter sin far.

För mig låter det här så otroligt - att man kan låta sina barn ärva makten! Och nu pratar vi om riktig politisk makt och inget annat. (Att jämföra monarki med sån här diktatur handlar om helt vitt skilda planeter. ) Jag kan heller inte se att den nye arvprinsen har något som helst intresse av att öppna upp Nordkorea och införa demokrati för då förlorar ju både han själv och den övriga familjen på det - om man ser det strikt ur familjens synpunkt - för de sitter ju idag med obegränsad tillgång till pengar, lyx och absolut makt i överflöd. Man kan jämföra dem med det förgångnas makthavare som bara med en min kunde låta avrätta människor. Riktigt skrämmande!

Men som vanligt är det oerhört svårt att veta vad som är sant eller inte när det handlar om det slutna Nordkorea. Landets kultförklaring av sina ledare är så fanatisk och effektiv att den stänger ute den mesta informationen om vad som faktiskt händer i landet. Att Nordkorea också har valt att vara ett oerhört slutet land gör heller inte saken lättare.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: