Det var inte så länge sedan jag för första gången hörde talas om att man kunde läsa riktiga "flumkurser" på universitetet/högskolan. Jag trodde i min enfald att det skulle vara kvalité på utbildningen och att densamma också skulle leda till en examen med möjlighet till jobb??!!
Det är väl bara att konstatera att så är det inte utan det har egentligen blivit ganska likt det amerikanska college-systemet med valfria kurser. När jag pluggade i USA kunde man på det lokala college välja kurser som "hushållskurser" dvs kurs i hur man bäst blir en präktig hemmafru! Och så fanns det en del annat som fick mig att kippa efter andan...
Självklart är det dags för en rejäl översyn när det gäller grundutbildningens kvalité. Det är ju grundutbildningen som är basen för vidare och högre forskningen. Antalet disputerade i Sverige bör öka för att vi ska hålla jämna steg med utvecklingsregioner som Asien och Nordamerika. Annars finns en stor risk att företag lämnar landet eftersom det inte finns tillräckligt med kompetent personal att tillgå.
Andra bloggar om: Högskola, Universietet, Kvalité, Utbildning, Forskning, Examen, Jobb,
7 kommentarer:
I USA finns det ett unversitet och kursgång för alla på "undergraduate level". En del kurser är också tillvalskurser som inte har med huvudriktningen av utbildningen att göra. Alla är medvetna om vad som är en krävande allvarlig utbildning.
Många universitet är privata och studiemedel är inte allmänt garanterade.
Visst får folk läsa precis vilka kurser de vill - så länge dessa bekostas av privata medel och inte med skattepengar! Låt flumkurserna stanna hos t ex Folkuniveritetet men håll dem borta från statliga utbildningsinstitutioner.
Det är ju en utav den stora skillnaden mellan universitet/högskolor i USA och i Sverige - privat finansiering eller allmänna studiemedel.
Med det förra alternativet så är det upp till dig själv vad du vill läsa - med det senare är det krav på att kursen/utbildningen ska uppfylla vissa kvalitetsnormer/krav.
Jag kan förstå Vilket Liv det blir när studenter får studiemedel och studielån för att läsa om maltwhisky och hur man tillverkar hallonsylt. Men samtdigt är det upp till universitet och elever att avgöra vad de ska studera för att nå sina framtidsmål. För egen del skulle jag plugga nåt annat, men gärna praktisera både maltwhisky och hallonsylt på fritiden. Ja, det var väl i princip så jag la upp det ;-)
berndt:
Ha,ha, käckt värre :).
Vem betalar "folkuniversiteten" tror ni..
Kan det vara skattemedel?!
Johan:
Jo, det är ju så i Sverige att skattemedel är med på varenda liten hörna....tänker mer i termer om att du betalar en slant själv, t ex dryga tusenlappen för en språkkurs så är du säkert mer mån om att gå färdigt och få ditt diplom.
Tyvärr är det så ibland att det som är alldeles gratis inte alltid uppskattas och därför går folk inte färdigt och utbildningar drar ut på tiden.
Absolut!
Allt eget engagemang brukar bli bra..
Skicka en kommentar